[Featured][carousel][6]

Sunday, June 11, 2017

Trip ke Medan,Indonesia (Part IV - Final)

6/11/2017
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Rasanya tangan ni dah pun penat nak taip banyak-banyak pasal trip ke Medan tempoh hari. Bagi anda yang terlepas membaca trip ke Medan sebelum ni, anda boleh klik di bawah:

Trip ke Medan, Part I
Trip ke Medan, Part II
Trip ke Medan, Part III

Ok, untuk pengetahuan anda semua, trip yang saya pergi adalah untuk 4H3M, so tulisan kali ni adalah untuk merakamkan apa yang telah kami lakukan pada hari terakhir di sini.

Macam biasalah, selepas makan breakfast di hotel (actually sarapan breakfast di hotel ini adalah yang paling terbaik berbanding hotel-hotel sebelum ini disebabkan oleh pelbagai variety makanan), kami terus check out dan pergi ke Istana Maimun, Hah, Istanan ni actually dah jadi macam muzium dah. Raja yang ada pun, tidak mempunyai kuasa jika diluar kawasan Istana. Di sini, kami diterangkan oleh Tour Guide berkenaan asal usul kerabat Diraja Medan. Ada juga kaitan dengan kerabat di raja Johor, cuma dah tak ingat sangat story dia. Hehe.







To be honest, sebenarnya tiada apa-apa yang menarik disini. Tapi ok la, since dah ada dalam itenary program, then kita follow je. Lepas dah ambil gambar semua, kami terus ke Pasar Ikan Lama. Anda jangan keliru pula, kat sini takde jual ikan pun. Haha.. Kat sini adalah tempat untuk membeli belah macam telekung, baju-baju dan juga souvenir. Tapi mengikut pendapat wife, harga dekat sini lebih mahal berbanding di Bandung, jadinya kami tak shopping sangat.





Seterusnya, kami ambil gambar di tempat yang orang selalu pergi ke Medan, iaitu Menara Air Tirtanadi. Bolehlah ambil gambar sekeping dua, sebab takde apa2 yang menarik pun nak diambil. Haha..



Sebelum Pak Supir hantar balik ke airport, kami minta pak supir pergi singgah jap warung tepi jalan. Minum air sebelum gerak ke airport.






Ok, tamatlah sudah trip kami tahun ni ke Medan. Semoga anda enjoy membaca. Kalau ada apa2 yang nak ditanya, boleh la tanya di FB saya. Tak pun, boleh je direct terus dengan Pak Harry. InsyaAllah, layanan yang terbaik akan diberikan.

Sampai jumpa di post seterusnya. (^_^).

Tuesday, June 6, 2017

Trip ke Medan, Indonesia (Part III)

6/06/2017
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Ok, mood tengah baik, jadi ingat nak karang sikit hari ke 3 kami sekeluarga di Medan, Indonesia. Kalau anda terlepas Part I dan Part II, anda boleh je klik di link tersebut.

Hari ketiga, rancangan adalah untuk ke Pasar Buah, Berastagi. Kalau ikutkan, pasar dia takde la besar sangat. Tapi buah buah disini memang nampak segar. Mungkin disebabkan oleh kedudukan kawasan in yang berada di tanah tinggi. Cuaca di sini memang agak rendah, sama macam di Cameroon Highlands.

Tapi sebenarnya sebelum kami ke Pasar Buah, kami pergi dulu ke Bukit Gundaling. Dekat sini, apa yang menarik hanyalah pemandangan berlatarbelakng Gunung Berapi. Hah, ni second time tengok gunung berapi yang masih aktif lagi. Kali pertama nampak dekat Tangkuban Parahu, Bandung. Dapatlah beberapa keping gambar dekat sini. Oh ya, kami ada juga beli gambar yang ditangkap oleh Photographer di sini. Harga macam biasa, boleh kawtim. Gambar yang diambil mereka pun memang agak cantik ditambah lagi dengan servis mengedit. Haha.







Seterusnya kami ke Pasar Buah. Dekat sini, sekadar nak melengkapkan jadual je. Ye la, tak kan nak datang Medan sebab hanya nak beli dan makan buah kan? Macam lah dekat Malaysia takde. Hehe. Sempat juga kami bergambar dengan kuda kuda dekat sini. Jadi, Alisya adalah pengalaman memegang kuda.

Ok, seterusnya kami terus ke Bandar Medan. Dalam perjalanan tu, kami singgah sekejap di Ladang Strawberry untuk aktiviti self picking. Namun, disebabkan masa dah agak tengah hari, banyak strawberry yang telah dipetik oleh pelancong lain di waktu paginya.







Perjalanan ke Medan melalui jalan yang menurun bukit. Jadi jalannya agak bengkang bengkok sikit. Kami tiba di bandar Medan dalam petang camtuh. Hah, tapi dalam perjalanan, kami rasa badan Alisya dah macam panas sikit. Mungkin sebab perubahan cuaca dari sejuk ke panas kot. Terus cari Apotek yang berdekatan untuk beli ubat demam.

Hotel yang kami check-in kali ni adalah Hotel LePolonia by Topotel. Hotel ni memang terbaik. Bilik dia memang cantik seperti Hotel 5 bintang. Saya sarankan anda ke sini jika datang ke Medan.






Aktiviti petang, kami pergi ke Museum Upside Down. Kalau ikut info yang saya baca, museum ni agak baru di Medan. Boleh jadi tarikan terbaru disini sebab kenapa saya cakap ni adalah kerana, pemandu kami, Supir Andika pun tak pernah bawak pelancong datang ke sini lagi. Haha.












Lepas tu, terus ke Zulaika Bika Ambon. Beli sikit buah tangan untuk orang Malaysia. Taste dia, boleh tahan juga. Ni tempat wajib datang ke sini.

Seterusnya, kami ke Shopping Mall yang berdekatan. Plan ke sini nak tengok juga cara orang Medan berbelanja. Tapi rasanya sama je kot dengan orang kita. Haha. Makan malam, kami makan ikan bakar. Lama juga la nak cari kedai makan ni, sebabnya Supir pun dah lama tak datang ke sini, tapi sebab dia nak jumpa kawan supir yang lain, tu yang datang ke sini sekali. Kami ok je.. makan ikan bakar tuh. :) Lepas dinner, kami terus ke destinasi wajib juga iaitu Ucop Durian. Saja je nak merasa durian Medan ni. Tapi rasanya sama je dengan dekat Malaysia, cuma di Malaysia lagi best kot sebab adanya Musang King dan Udang Merah. Hehe..




Hari ketiga berakhir. Syok datang negara orang. Ingat plan nak datang lagi, tapi mungkin ke area Jogjakarta pula kot.

Jumpa lagi..

Tuesday, May 30, 2017

Trip ke Medan, Indonesia (Part II)

5/30/2017
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Hah, dah lama rasanya saya tidak kemaskini perjalanan kami ke Medan, 2 bulan lalu. Dalam Part I aritu, saya dah kongsi tentang perjalanan kami untuk hari pertama, sekarang ni saya nak kongsi tenang hari ke 2 pula.

Pagi-pagi lagi, kami bangun awal untuk hirup udara segar dan melihat pemandangan Danau Toba dari hotel kediaman. Suasan memang cantik. Hotel yang kami inap masa hari pertama adalah Hotel Patra Jasa Parapat Medan. Hotel dekat sini jauh dari kedudukan bandar Parapat, tapi, pemandangan dari sini sangat cantik sebab ianya berada di atas bukit. Selepas sarapan pagi, kami terus ke Jeti untuk menaiki bot ke Pulau Samosir. Hah, dekat tasik ni, ada pulau plak tuh. Tak banyak aktiviti yang kami buat disini. Hanya pergi ke Makam Raja di sini saja.







Selepas tuh, kami sempat makan tengah hari di Bandar Parapat. Macam biasa, makanan yang disediakan memang banyak berbanding jumlah kami yang hanya bertiga. Dekat sini, sempat juga kami merakamkan gambar kenang kenagan di tempat yang sangat terkenal di Danau Toba, iaitu I Love Danau Toba.







Kami teruskan perjalanan ke Bukit Indah Simarjarunjung. Dekat sini, apa yang paling terkenal adalah teh badrek (teh halia) dan juga pisang goreng. Disebabkan saya tidak berkenan sangat dengan teh halia, then saya pilih minum air kopi je. Pemandangan di sini memang cantik. Berbaloi ke sini, walaupun masa yang diperuntukkan adalah agak terhad.





Seterusnya kami singgah ke Air Terjun Sipisopiso. Difahamkan, ianya berada di paling hujung Danau Toba. Saya juga rasa, air terjun inilah yang telah membekalkan air yang berterusan ke dalam Danau Toba ni. Hah, aktiviti dekat sini memang takde la selain hanya ambil gambar air terjun. Macamlah dekat Malaysia takde kan? Haha. Dah alang alang sampai sini, ambil je la beberapa keping gambar sebagai bukti dah samapi ke Medan. (^_^). Kami juga ambil beberapa keping gambar yang diambil oleh Photographer disana. Pendapat saya, gambar yang mereka ambil adalah agak cantik berbanding kami punya, dan harga untuk sekeping gambar pun tidaklah begitu mahal.






Ok, dah puas bergambar disini, destinasi seterusnya adalah ke Berastagi. Perjalanan yang agak jauh dari satu tempat ke tempat lain, agak meletihan kami. Namun, rasanya berbaloi juga bila dapat tengok negara orang kan. Hah, nak cakap. sepanjang perjalanan kami di Medan, akan perasan beberapa kedai makan yang tulis B1 dan B2. Nak tahu tak apa maksud antara dua ni? nantikan post yang seterusnya ya. Hehe.

Di Berastagi, kami menginap di Hotel Green Garden. Hotel yang agak cantik dan juga bersih. Tapi kami tiba hotel ni dah dekat Maghrib, jadi tiada aktiviti yang boleh dilakukan pada waktu malam. Sarapan malam kami di kedai Western, tapi makanan takde la western sangat. Haha. Ok lah. Kita sambung ke Part III plak nanti.




Jumpa lagi..

Recent

recentposts

Random

randomposts