Gunakan Kad Kredit


Sepatutnya anda buang dan potong semua kad kredit anda dan tinggalkan satu sahaja untuk penggunaan harian anda. Sebenarnya ada banyak kelebihan menggunakan kad kredit ini dalam mencapai kebebasan kewangan anda. Cuma ramai menyalahgunakan kad kredit dengan menggunakannya melebihi dari kemampuan atau membayar lewat atau menggunakan kad kredit untuk tujuan berhutang.

Nasihat saya adalah gunakan sepenuhnya kad kredit ini tetapi pastikan anda membayar penuh setiap kali menerima bil.. Juga pastikan anda menggunakan cek bertarikh masa akan datang (standing order)iaitu sebelum tarikh tamat untuk membayar supaya anda dapat menggunakan sepenuhnya sebarang dividen di dalam bank anda. Juga, jangan gunakan kad kredit anda jika ada sesiapa yang ingin mencaj anda 3% untuk menggunakannya, anda memang rugi di situ.


Kredit kepada : http://static.guim.co.uk

BANDING DAN PERBAIKI

Di akhir setiap bulan, bandingkan perbelanjaan sebenar anda dengan perbelanjaan belanjawan dan lihat di mana anda boleh memperbaiki kesilapan dalam perbelanjaan anda.

Kredit kepada : www.ipcdigital.co.uk

PERABOT DAN BARANGAN ELEKTRIK


Kita telah membincangkan sebelum ini mengenai perbelanjaan bulanan anda. Bagaimana pula dengan wang yang akan anda gunakan untuk membeli perabot dan barangan elektrik?

Rule Number 1 jangan gunakan pinjaman persendirian untuk membeli barangan ini. Bayar bila anda mampu menggunakan wang yang akan diajar melalui Penjana Wang di dalam blog ini. Untuk pembelian rumah pertama, membeli barangan perabot dan elektrik memerlukan wang yang cukup besar. Cuba gunakan wang tunai dan membeli kesemuanya tanpa sebarang hutang. Gunakan kad kredit dan bayar bila tiba masanya nanti.

Kredit kepada : http://www.tradekeyindia.com

GUNAKAN KEMUDAHAN PEMBAYARAN ONLINE


Untuk membayar segala bil, gunakan pembayaran penuh melalui internet. Gunakan kemudahan pembayaran dengan kad kredit di http://www.maybank2u.com.my. Pastikan anda cetak email dan failkan segala resit-resit ini. Kaedah pembayaran melalui Internet adalah lebih cekap. Jadi gunakannya sebaik mungkin. Anda dapat jimat wang dari segi minyak dan parking untuk keluar membuat bayaran bil-bil bulanan anda.

Berwajah Baru

Salam Semua,

Rasanya dah lama saya tidak mengemaskini blog saya ni. Ok, lepas ni nak rajin-rajin post artikel dkt sini.. :)

1. Saya mmeg nak rajin sangat..

2. Kenapa perlu saya rajin tu tak perlu ditanya.. :)

3. Ni semua testing jer.. hehe


MATLAMAT PERBELANJAAN

Kebiasaanya, melalui pekerjaan tetap anda, anda akan mendapat gaji bulanan selepas cukai dan KWSP sebanyak RM2,100 sebulan. Jika anda tidak dapat mencapai nilai ini dengan bonus-bonus anda, anda boleh mengurangkan sesetengah perbelanjaan seperti hiburan dan pengangkutan.

Tetapi tolong jangan kurangkan simpanan anda. Itu sepatutnya menjadi perhatian utama anda dalam perbelanjaan anda. Saya akan terangkan dengan lebih mendalam lagi keperluan untuk mempunyai sebuah kerja yang tetap di post seterusnya. Lagi sekali, jika anda mempunyai gaji yang melebihi RM2,100 sebulan dan mungkin lebih, simpan yang selebihnya sehingga anda mencapai kebebasan kewangan anda. Bila tiba masa itu nanti, anda boleh mula merasai sedikit kesenangan di dalam hidup anda tetapi anda perlu tetap mengutamakan kebebasan kewangan seumur hidup anda.


Lagi sekali jangan gunakan Penjana Wang yang akan saya terangkan selepas ini untuk memenuhi RM2,100 sebulan matlamat perbelanjaan anda. Kerja tetap harian anda mesti digunakan untuk memenuhi perbelanjaan keperluan anda. Segala taktik mencipta wang dalam Penjana Wang yang saya akan tunjukkan kelak harus digunakan untuk membina modal kebebasan kewangan anda. Anda mungkin berfikir agak mustahil untuk mendapat gaji tetap bulanan sebanyak RM2,100 sebulan dari kerja tetap anda.

Cuba bayangkan jika kerani swasta boleh mendapat RM1,600 sebulan dengan bonus 2 bulan gaji. Itu sudah RM1,900 sebulan. Jika anda tukarkan sedikit perbelanjaan anda, anda mudah mencapai matlamat perbelanjaan ini. Jika anda campurkan dengan gaji isteri atau suami anda, matlamat ini lagi mudah dicapai. Lagi sekali ingat, mereka yang bergaji RM2,500 ke bawah tidak perlu membayar cukai. Matlamat RM2,100 ini adalah gaji kombinasi suami isteri!


Kredit kepada : http://i.telegraph.co.uk

MENGATUR SEGALA PERBELANJAAN ANDA

Kredit kepada : http://www.money-blogger.org

Menyediakan sistem filing adalah mudah. Anda perlu dapatkan 14 manila fail folder dan catat nombor 1 hingga 14 bagi setiap fail. Setiap hari, terus kategorikan dan failkan segala perbelanjaan anda. Akhir bulan nanti, imbangkan akaun anda dan senaraikan kesemua perbelanjaan dan pendapatan anda. Akhirnya, anda akan mendapat baki duit yang selebihnya.

MENGANALISA KOS PERBELANJAAN ANDA SEKARANG


Ambil sehari dua untuk menganalisa segala resit-resit anda, penyata bank anda, penyata kad kredit anda atau pergi ke Giant satu hari dan analisa berapa banyak anda betul-betul berbelanja dalam sebulan. Guna Excel untuk menyenaraikan semuanya, cetak dan lekat di dinding rumah anda. Mari kita kategorikan perbelanjaan anda dari terpenting sehingga yang kurang penting seperti di bawah:

1. TEMPAT BERLINDUNG
2. KENDERAAN
3. MINYAK
4. MAKANAN
5. TELEFON BIMBIT
6. BIL ASTRO
7. BIL TNB
8. AIR DAN INDAH WATER
9. STREAMYX @ WIFI
10. SIMPANAN
11. INSURAN HAYAT & PERUBATAN
12. REHAT & HIBURAN
13. DERMA
14. BELANJA PERNIAGAAN

Saya akan cuba huraikan dengan lebih detail pada post yang akan datang. InsyaAllah. :)


Kredit kepada : http://www.eziestbeauty.com

Laman web terbaru.. www.murah2u.my :)

Salam..

Hari ini saya ingin berkongsi satu lagi website yang saya sedang usahakan, khas untuk menjual produk-produk dropshipping secara maya. Laman web yang saya maksudkan adalah www.murah2u.my. Dengan tagline " Disini Segalanya Murah!', saya bercadang untuk memberikan produk-produk yang murah dan terbaik di pasaran.




MENDALAMI PERBELANJAAN KEPERLUAN ANDA


Kredit kepada : www.moneyadviceservice.org.uk

Ambil sehari atau dua untuk menganalisa & memahami sepenuhnya segala keperluan dan perbelanjaan hidup anda sekarang. Kenali perbelanjaan anda secara mendalam dan sediakan matlamat jangka pendek untuk mengawal kewangan anda dan juga jenis perbelanjaan yang anda perlu tanggung setelah anda bebas kewangan nanti.

Matlamat utama anda adalah untuk sampai ke perbelanjaan optimum yang akan memastikan kebebasan kewangan dahulu dan kemudiannya perlahan-lahan anda akan dapat berbelanja dengan lebih sedikit daripada perbelanjaan asas anda itu. Ramai beranggapan bahawa kebebasan kewangan adalah mempunyai wang dan mampu berbelanja sesuka hati sahaja. Sebenarnya ia adalah kebolehan untuk menguasai dan mengawal perbelanjaan kita. Ini adalah kunci kebebasan kewangan yang sebenarnya. Kita cukup bertuah di bumi Malaysia kerana sistem ekonomi kita adalah bebas dan menghargai sesiapa yang bekerja keras untuk mencipta kejayaan.

Pertamanya, mari kita memahami konsep hutang. Sebenarnya, ada 2 jenis hutang iaitu hutang baik dan hutang buruk. Apakah hutang baik? Hutang baik adalah wang yang anda pinjam untuk membayar aset yang memberi pulangan sekarang dan juga di masa akan datang. Contohnya, pinjaman perumahan adalah hutang baik kerana anda akan menjual rumah itu untuk keuntungan yang jauh lebih tinggi dari bunga atas pinjaman itu. Selain daripada itu, jika anda mengambil pinjaman persendirian untuk melabur dalam perniagaan yang memberi pulangan yang lumayan, itu juga adalah hutang baik., Hutang buruk pula adalah hutang yang tidak mendatangkan sebarang pulangan kepada anda dan aset akan menyusut nilai. Contoh terbaik adalah pinjaman kereta. Nilai kereta akan jatuh bila tiba masanya, dan anda akan hilang semua duit anda. Bagaimanapun, kereta memang keperluan di Malaysia, tetapi tidak perlu membeli kereta yang besar. Cukuplah sekadar yang termampu sahaja
 
Support : Creating Website | Domain | Hosting
Copyright © 2012 - 2014 Fauzie.Net - Mengapa Anda Harus Kaya? - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger