[Featured][carousel][6]

Sunday, January 13, 2019

Trip ke PETROSAINS, KLCC

1/13/2019
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Sejak duduk KL ni, hampir setiap hari pergi ke KLCC sebab memang bertugas disini. Cakap la, area mana KLCC Suria ni yang tak pernah pergi lagi, rasanya semua tempat dah cover. Haha. Ok, tapi arini saja nak share tentang trip ringkas diberi nama Rombongan Abam Fauzie ke Petrosains. Today is 13 Jan 2019. Bunyi macam banyak je kan orang, tapi sebenarnya cuma bawa 2 orang je iaitu wife dan juga Alisyah.



Untuk pengetahuan, Petrosains ni berada di tingkat 4, dalam Suria KLCC Mall.Lokasi dia betul-betul di kawasan tengah, Waktu operasi setiap hari, kecuali hari Isnin. Bab tiket masuk ni, agak mahal sikit la.. Tapi insyaAllah berbaloi jika anda pergi meluangkan masa bersama keluarga pada hari BUKAN waktu cuti persekolahan. Haha. Ini kena mention sebab kami pernah pergi masa cuti sekolah, dan punya la ramai budak dekat sana. Kita nak ajak anak main sesuatu permainan pun terbatas sebab ramai budak dah menunggu dan berbaris panjang untuk main sesuatu game.

Meh, saya belanja sikit gambar yang diambil semasa didalam Petrosains. Just sebagai kenang kenangan untuk masa depan..














Sunday, January 6, 2019

Muzium & Galeri Seni, Bank Negara Malaysia

1/06/2019
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Minggu ini tidak ada plan nak ke mana-mana. Jadi saya berbincang bersama wife untuk pergi ke satu tempat yang saya dah lama nak pergi. Jeng jeng jeng.. Kat mana ya saya nak pergi tu? (^_^).

Ok, sebenarnya, saya hendak sangat pergi ke Muzium Bank Negara Malaysia. Ya betul tuh, Bank Negara pun ada muzium ke? tulah soalan yang mula-mula keluar dari minda saya. Jadi, selepas saya tahu kewujudan muzium ini, saya membuat sedikit research dan finally banyak juga info yang dapat melalui internet. Rata-rata, mereka memberikan maklumbalas yang baik.



Ok, kami satu family datang muzium ni pada 6 Jan 2019. Apa yang ada di muzium ni? dah nama pun Bank Negara, tentulah banyak benda yang berkaitan wang ada disini. Terdapat 4 tingkat yang dibuka kepada orang awam. Tingkat bawah sekali terdapat Cafe, kedai cenderamata dan juga bahagian untuk Kanak-kanak.

Di tingkat ke 2, terdapat info berkaitan dengan penubuhan BNM dan juga bank-bank lain seperti bank komersil dan juga perbankan islam. Di tingkat 3, terdapat kawasan berkaitan dengan wang-wang yang digunakan pada zaman dahulu kala sehinggalah ke zaman ini.Terdapat juga area dimana Gabenar ke 2 iaitu Tun Ismail Mohamed Ali didedikasikan.

Di tingkat 4, ada galeri lukisan. Saya pun tak pasti apa kaitan dengan bank negara, tapi sebab dah ada dekat saya, saya pergi je tengok untuk melengkapkan trip ringkas hari ni. Mungkin sebab nama muzium ni Art Gallery, so dia tambahlah kawasan galeri lukisan ni kot. haha. Meh saya belanja sikit gambar untuk trip ni.
















Secara keseluruhan, memang best juga pergi muzium ni. Dah la ada aircond, free plak tuh. Jadi memang sesuai untuk membawa seisi keluarga datang sini. Oh ya, untuk parking, memang disediakan. Cumanya, kena bayar RM5 untuk sekali masuk. Namun disebabkan saya pergi pada hari Ahad, jadi tiada caj yang dikenakan. Alhamdulillah.

Thursday, January 3, 2019

Pre-School Anak-Anak OfficeMates

1/03/2019
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Harini di ofis, ada team member berbicara perihal anak mereka masuk ke sekolah. Ya la, rakan ofis sebaya, of course la anak-anak kami pun sebaya. Tapi, mujur anak mereka lebih tua beberapa tahun dari anak saya. Hehe.

Di pendekkan cerita, ada antara mereka yang mendaftarkan anak mereka di International School, di private kindergarten, dan ada juga yang memasuki sekolah kebangsaan. Kalau yang masuk private school tu, yuran dia memang jangan ditanya la kan.. memang mencecah ribuan ringgit.

Tadi, sempat meluangkan masa untuk tanya ofismate, Dzul, tentang persekolahan anak dia. Dalam banyak-banyak orang yg saya tanya, rasanya dia sahaja yang hantar ke pre-school yang boleh dikategorikan mampu untuk saya. Haha. Ok, straight to the point, pre-school yang Dzul hantar adalah di Smart Readers. Katanya, yuran bulanan sangat berbaloi iaitu sekitar RM300 sebulan. Sy belum lagi mencari maklumat secara lanjut, tapi rasanya apa yang Dzul cakap memang betul la kan.


Semasa saya membesar, memang saya tidak pernah merasa pergi Tadika/Tabika/Kindergarten. Saya pun tidak berapa pasti kenapa, sebab rasa malu pula nak tanya mak ayah. Haha.. Tapi Alhamdulillah, saya diberikan peluang untuk belajar sehingga ke peringkat Ijazah.

Ok, tadi bila berborak dengan Dzul, dia ada inform, tujuan dia hantar anak ke pre-school ini bukanlah nak mengharapkan anak pandai baca ABC atau kira 1,2,3 tapi ianya lebih kepada keperluan anak-anak untuk belajar bersosial dengan orang lain disamping membantu mengembangkan bakat yang ada pada diri anak-anak. Kita sebagai penjaga, mungkin mempunyai pengetahuan yang terhad tentang perkembangan anak-anak, lagi-lagi kalau itu adalah anak yang pertama. Ya, dan lagi-lagi kalau anak tunggal dan tidak mempunyai jumlah adik beradik yang ramai, mungkin anak tersebut mempunyai sifat inferior yang agak tinggi berbanding anak orang lain.

Dan, ianya juga membuka minda saya selama ini yang menyatakan menghantar anak ke pre-school adalah untuk ibu bapa yang tiada masa untuk mendidik first hand kepada anak mereka. Mungkin lepas ni, saya kena investigate further dengan ofismate yang dah hantar anak mereka ke tempat-tempat begini dan dapatkan maklumbalas mereka. 

Apapun, rasanya dah kena start dari sekarang untuk mencari info berkaitan dengan pusat jagaan dan didikan ini. Harap ianya akan memberikan manfaat untuk anak-anak kita semua. InshaAllah.

Tuesday, January 1, 2019

Azam Tahun Baru 2019

1/01/2019
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,



Wah.. cepat betul masa berlalu. Pejam celik, pejam celik, dah masuk tahun 2019 hari ni. 

Rasa macam poyo, tapi nak juga la tulis apa azam untuk tahun 2019 ni. Antara yang ingin saya buat pada tahun ni adalah:


  • Mendalami ilmu Analisis Teknikal melalui Jaguh Academy, Unit SFX and IMU di dalam Treasury Petronas.
  • Menambah pengetahuan didalam bidang Perakaunan samada melalui training di dalam dan luar Petronas
  • Membawa family bersiar siar di dalam dan luar negara. Kalau dalam negara, target adalah Langkawi atau Cameron Highlands atau Kota Kinabalu. Kalau di luar negara, mungkin pergi ke Phuket atau Krabi atau Bandung.
  • Menurunkan berat badan kepada 95kg by 30 April 2019.
  • Meningkatkan jumlah simpanan bulanan mencecah RMX00 sebulan. Hehe
  • Menghantar Alisya ke kelas muzik (piano) atau kelas renang.
  • Membuat penyelesaian penuh untuk baki PTPTN Asilah. Itu pun kalau ada lagi bajet diskaun dari kerajaan. Haha.

Ok, rasa cukup kot 7 azam baru. Nanti boleh tambah dari semasa ke semasa. Adious.. :) 

Monday, December 31, 2018

Rendezvous Point Klia

12/31/2018
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Bagi anda yang tidak pernah dengar perkataan diatas, ini adalah satu tempat dimana kita boleh melihat kapal terbang take off dan juga landing di Airport. Dekat sini, kita boleh melihat kapal terbang dengan lebih dekat. Ya, betul. jarak lebih kurang dalam 100 meter sahaja.

Apa yang menariknya disini? Sebenarnya pada pendapat saya, untuk kali pertama datang ke sini, memang agak jakun sikit. Ye la, biasa tengok kapal terbang dekat awan je. Kalau naik kapal terbang plak, tak nampak la kelajuan kapal terbang ketika nak naik ke udara kan.

Ketika saya datang, ramai juga orang lain yang meluangkan masa membawa family masing-masing kesini. Difahamkan, ada juga pengantin baru yang datang ke sini semata mata untuk mengambil gambar kenangan mereka. Jom lihat beberapa keping gambar yang sempat saya dan wife snap semalam.









Kebetulan, semasa saya sedang asyik melihat kapal terbang nak take off, terjadi di depan mata dimana enjin salah satu kapal terbang meletup sebelum sempat naik ke udara. Jadi, serta merta Pilot memberhentikan kapal terbang. Unit Bomba juga kelihatan dan standby berdekatan dengan kapal. Tapi Alhamdulillah, tiada apa-apa yang merbahaya. Semua selamat.

Overall, memang digalakkan untuk anda datang ke sini. Ianya adalah sesuatu pengalaman yang berharga dalam hidup. Oh ya, jika anda ingin ke sini, sebenarnya senang je. Dari Plaza tol KLIA, terus je sehingga jumpa Mitsui Outlet Park dan naik flight over ke KLIA2. Ikut laluan ke Balai Ketibaan. Selepas itu, anda akan jumpa signboard Hotel. Follow signboard itu sebab anda akan melalui Hotel Tune. Dekat simpang tiga di hujung jalan, belok ke kiri dan terus saja.

Kalau dah ke sana, jangan lupa untuk share picture korang ye. Hehe. Adious..

Sunday, December 30, 2018

Trip ke Port Dickson, 30 - 31 Dec 2018

12/30/2018
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Harini 30.12.2018, saya bawak satu family ke Port Dickson. Actually, tak rancang secara details pun nak ke sini. Namun, saya pun tak tahu nak bawak family ke mana sebab cuti saya dah apply and approved by Manager.  A

So, semalam baru decided nak pergi ke PD. Jadi, saya pun dengan segera membuat booking bilik hotel di Agoda. Alhamdulillah, masih ada lagi bilik kosong di Hotel Langit Langi. Esok esok saya review hotel ni.

Today, first location i brought my family was to Windmill PD. Ticket masuk adalah dalam RM20 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak. Kalau bawah 90cm, masuk free je. Dekat farm ni, overall spent dalam 2 jam. Banyak juga kawasan yang boleh pergi. Wajib pergi adalah di kawasan farm sendiri. Ada pelbagai jenis binatang jinak dipelihara disini antaranya kuda, arnab, pelbagai jenis burung, kambing, burung unta dan juga tikus belanda.

Then, we went to PD Dreamwold Upside Down & 3D Art. Kalau dah nama Upside Down ni, maksudnya rumah terbalik lah. Haha. Tapi berbaloi juga datang sini, sebabnya ketika kami datang, harga promo tiket adalah RM15 untuk dewasa, dan kanak-kanak percuma. Dan yang terbaiknya, kita boleh enjoy dekat 2 area, Rumah Terbalik dan juga 3D Art. Ada juga rumah terbalik dan 3D art dekat kawasan lain, tapi harga setiap satu entrance adalah RM20-25 untuk dewasa. Huhu.

Aktiviti petang, pergi berkelah di pantai Port Dickson. Plan asal, nak tengok sunset. Alhamdulillah, tercapai juga. Cuaca sangat mengizinkan.





 


Overall, pelan arini semuanya berjalan lancar. Esok, dah nak check out and balik KL. Tapi, InshaAllah, ada nak pergi tempat lain pula. Hehe.

Ok.

Recent

recentposts

Random

randomposts