Saturday, February 8, 2014

Hargai Wang Anda

Assalamualaikum & Salan Sejahtera,

Saya doakan agar anda semua sihat sejahtera. Artikel hari ini adalah berkaitan dengan penghargaan terhadap wang anda. Ramai di antara kita yang tidak dapat menghargai wang. Lebih-lebih lagi jika wang tersebut adalah dalam bentuk syiling yang mempunyai nilai yang lebih kecl. Kadang-kala bagi mereka, wang ini mudah sangat untuk dicari, jadi ianya juga mudah untuk dihabiskan dalam sekelip mata sahaja. Tetapi, tahukah kita bahawa wang itu sangat berharga dan bernilai apabila tiba sesuatu masa ketika kita sangat tersedak. Guru saya pernah beritahu, duit RM1 juta tidak akan menjadi sejuta jika tidak cukup sebanyak 10 sen sahaja. :)


Berikut adalah sebab mengapa kita harus menghargai wang.

1. Perlu bekerja untuknya :
Apabila anda bekerja keras, anda akan menghargai setiap sen wang anda. Jika kita mendapatkan wang tanpa perlu bekerja, nescaya orang tersebut mempunyai kemahiran untuk menghabiskan duit dalam beberapa waktu sahaja.

2. Pentingnya amalan menderma:
Dermalah sekurang-kurangnya 10% dari wang yang anda miliki sekarang. Dengan menderma, sedikit sebanyak akan membantu orang yang memerlukan di luar sana. Ianya juga dapat membersihkan harta kita dari sebarang kotoran yang tidak kita nampak secara zahir.

3. Pentingnya menyimpan :
Didalam pengurusan kewangan peribadi, kita digalakan untuk menyimpan sebahagian dari pendapatan kita sebagai bekalan ketika diwaktu susah dikemudian hari. Oleh itu, simpanlah 10% dari pendapatan ke dalam tabung anda/ bank /ASB. Amalan gaya hidup ini mampu memberikan kelegaan dan ketenangan disaat kecemasan nanti.


4. Prihatin : 
Tahu dan prihatin ke mana setiap sen wang anda pergi. Sifat sebegini sememangnya amat sukar dilakukan. Kenapa perlu prihatin? Dengan sifat keprihatinan yang tinggi, kita akn lebih berhati hati ketika membelanjakannya seterusnya dapat mengelakkan dari sifat boros.


Recent

recentposts

Random

randomposts