Wednesday, September 10, 2014

Air Asia Sedia Terima Staf MAS - Bahagian 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Sejak  pengumuman Khazanah untuk mengurangkan tenaga kerja MAS pada Ogos lalu, pastinya staf MAS adalah individu yang paling terkesan dengan keadaan ini. Selain terpaksa menanggung kos sara hidup yang semakin tinggi, ditambah pula dengan ketiadaan pekerjaan, pastinya ini akan menambahkan tekanan hidup mereka. 

Sumber:
http://www.bharian.com.my/node/5448

http://utusan.com.my/utusan/Korporat/20140911/ko_03/AirAsia-sudi-terima-pekerja-MAS

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/AirAsiasediaambilpekerja/Article/index_html

Saya sedia maklum bahawa persaingan sengit diantara syarikat penerbangan telah memaksa mereka mengurangkan kos operasi dengan drastik. Dan pengurangan tenaga kerja adalah satu langkah didalam usaha mengurangkan kos tersebut.

Walaubagaimanapun, saya berpendapat bahawa mereka kini mampu menarik nafas lega apabila taikun perniagaan tersohor Malaysia, Tan Sri Tony Fernandes membuat pengumuman mereka sanggup menyerap mereka ini didalam syarikat penerbangan tambang murah, Air Asia.


Dengan pengalaman kerja yang banyak, ia sememangnya agak mudah untuk Air Asia menerima mereka kerana Air Asia mampu mengurangkan kos operasi melalui 'Training Cost'. Ditambah pula dengan reputasi mereka sebagai antara krew terbaik di dunia, ianya dapat memberikan sedikit kredit kepada Tony Fernandes dalam mengembangkan sayap perniagaannya ke beberapa destinasi yang telah dirancang mereka. 


Persoalannya kini, adakah staf MAS ini sanggup untuk berdepan karenah pelanggan yang sememangnya semuanya mahu 'low cost'? Adakah mereka sanggup untuk 'downgrade' taraf mereka dari syarikat penerbangan premium kepada syarikat penerbangan tambang murah? Dan disebabkan mereka ini sudah berpengalaman didalam industri ini, adakah syarikat Air Asia mampu memberikan pendapatan yang sama seperti yang mereka peroleh di MAS?

Saya akan cuba huraikan di post akan datang. :)


Recent

recentposts

Random

randomposts