Thursday, December 25, 2014

Mengapa Rumah Adalah Medium Pelaburan Yang Bagus?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Seperti yang anda semua sedia maklum, harga rumah di Malaysia saban hari semakin meningkat. Jarang kita dengar harga rumah akan menurun nilainya. Jika ada pun, pasti ianya adalah dikawasan yang terlalu ramai masalah dan juga di dalam kawasan hot spot untuk dilelong.


Hari ini, saya ingin berkongsikan kepada anda, beberapa sebab yang anda harus fikirkan, mengapa memiliki rumah adalah satu pelaburan yang ideal. Tips ini adalah berdasarkan kepada pengalaman saya sendiri yang sudah menyewakan rumah kepada beberapa orang penyewa sebelum ini. Antara sebab-sebabnya adalah:

1. Pendapatan sampingan (Passive Income)
Ya, jika tujuan pembelian rumah itu adalah untuk pelaburan, maka ianya disebut sebagai pendapatan pasif. Ianya kerana pada setiap bulan, penyewa akan memasukkan jumlah wang sewaan ke dalam akaun kita tanpa kita membuat apa-apa. Dan yang paling best, duit sewa ini akan masuk tepat pada berapa haribulan seperti yang termaksub di dalam perjanjian penyewaan.

2. Tidak perlu membayar ansuran bulanan.
Jika anda menyewakan rumah anda, pendapatan atau hasil sewa tersebut boleh digunakan untuk membayar ansuran di bank. Jadi, anda tidaklah terasa beban untuk memikirkan ansuran bulanan tersebut kerana ianya sudah "terjamin" yang ianya akan dbayar oleh penyewa sekarang.

3. Kenaikan harga rumah.
Sebuah rumah yang dibeli pada tahun 80an atau 90an pasti mempunyai nilai pasaran yang sudah melebih harga rumah itu. Misalnya di flat Seksyen 1 Wangsa Maju, khabarnya harga asal rumah tersebut adalah sekitar 25k pada tahun awal 90an. Namun sekarang, nilai pasaran tersebut sudah mencecah RM180k berdasarkan rujukan yang dibuat kepada Professional Valuer.


4. Pendapatan yang berterusan
Selagi anda adalah pemilik sah rumah tersebut, pastinya anda akan terus mendapat pendapatan pasif ini secara berterusan. Jika ianya berstatus Freehold, maka selama anda hidup, anda akan terus memperolehi pendapatan pasif ini. 

Jadi, dah jelas dengan beberapa sebab yang saya nyatakan diatas? Jika masih belum, anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan pencerahan yang lebih lanjut. Saya akan bantu setakat mana yang saya boleh. InshaAllah. :)


Recent

recentposts

Random

randomposts