Friday, January 30, 2015

Beg Yang Sama, Namun Harga Yang Berbeza

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 


Semoga anda terus sihat dan tenang menempuhi kehidupan anda. Saya doakan yang terbaik. :)

Hari ini, isteri saya telah berkongsi tentang satu beg yang pernah beliau beli di Txxxx, Mid Valley. Beliau ke sana untuk menebus voucher bernilai RM100 yang diterima sebagai ahli kedai tersebut. Kalau dilihat, kedai ini memang penuh dengan ciri-ciri elegan dan eklusif. Maka, tidak hairan jika sebuah beg tangan di sana boleh mencecah sehingga ratusan ringgit. 

Setelah dipujuk oleh isteri untuk ke kedai ini, saya akhirnya bersetuju untuk menemaninya untuk window shopping. Perkara ini biasa kita lakukan. Tidak perlu keluarkan duit pun untuk window shopping. Namun, setelah sampai di kedai itu, rasa rugi juga jika tidak menggunakan voucher yang telah diberikan. Lagi pula, tarikh tamat voucher tersebut hampir dekat. Jadi, isteri saya telah membuat keputusan untuk menggunakan voucher tersebut walaupun terpaksa mengeluarkan sedikit wang untuk top up sebarang perbezaan harga.

Selepas puas membelek-belek, akhirnya dia berkenan untuk membeli beg tangan berwarna pink. Harga yang dipaparkan adalah RM189. Selepas diskaun dengan voucher bernilai RM100, harga yang perlu dibayar adalah RM89 sahaja. Ok, selesai disitu. Itu cerita sebulan lalu. :)


Namun pada hari ini, ketika isteri membuat window shopping di internet, beliau mendapat satu lagi promosi dari kedai yang sama. Potongan diskaun adalah sebanyak 50% ditambah dengan 20% menjadikan jumlah semuanya adalah 70%. Walaubagaimanapun, harga untuk beg tersebut telah naik dari RM189.90 ke RM289 iaitu peningkatan harga sebanyak 53%. Walaupun setelah memberi diskaun sebanyak 70%, syarikat ini sebenarnya masih lagi tidak merasa kerugian hasil diskaun yang tinggi. Saya sangat berharap supaya terdapat perbezaan dari segi kualiti ataupun design, jadi, tidaklah terasa sangat seperti ditipu bulat-bulat oleh syarikat ini.


Mungkin ini adalah strategi syarikat tersebut untuk mengaburi mata pelanggan mereka. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang harus kita belajar dari peristiwa ini:

1. Promosi syarikat akan sentiasa ada dan terkini. Namun, produk yang dipromosikan kadang kala adalah berkualiti yang sama. Jika hari ini dia bagi diskaun melalui voucher RM100, esok lusa dia boleh bagi diskaun lain sebanyak sehingga 70% (dengan syarat, harga produk dah dinaikkan).

2. Sifat yang ingin sentiasa kelihatan trendy akan memakan diri. Ya, ini kerana, setiap design sesuatu produk itu akan cepat berputar kitarannya. Mungkin hari ini nampak cantik, tapi esok lusa dah jadi outdated. 

3. Anda boleh jimat banyak jika dapat pendamkan hasrat untuk membeli barang berjenama. Jika anda berbelanja untuk beg yang mahal ini, anda akan menyesal satu hari nanti samada kerana kualiti beg tersebut (made in China) atau kerana perbezaan harga yang ditawarkan pada masa akan datang.

4. Trik dan teknik ini telah menguatkan lagi spekulasi bahawa jika sesebuah syarikat itu ingin memberikan diskaun harga sebanyak 70%, kebanyakkan dari mereka telah menaikkan harga terlebih dahulu sebelum memulakan kempen promosi mereka. Ini adalah trik yang biasa penjual di Malaysia lakukan.

5. Ramai orang akan rasa bangga kerana dapat membeli sesuatu produk pada harga diskaun sebanyak 70%. Namun, mereka harus rasa malu, kerana mereka telah ditipu secara terang-terangan oleh penjual tersebut. Secara logik, siapa yang nak rugi dengan memberi diskaun sebanyak tuh? Lainlah kalau dia dah markup harga tersebut sebanyak 100% semasa di awal penjualan produk tersebut.

Harap anda dan saya dapat belajar sesuatu dari peristiwa ini. 

P/s : Artikel ini bukan untuk memburukkan mana-mana syarikat. Ianya semata-mata bertujuan untuk pendidikan kewangan untuk rakyat Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Recent

recentposts

Random

randomposts