Wednesday, January 28, 2015

Diturunkan Rating Kerja

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah, saya sihat. Anda bagaimana? Saya doakan semoga anda terus sihat, kaya dan terus berjaya. InsyaAllah. :)

Setiap pekerja yang bertaraf makan gaji, pasti akan terasa tekanan apabila menjelang akhir tahun. Ya, tekanan kerja untuk menghabiskan semua projek yang dibuat dan dijalankan pada tahun tersebut. Dan yang paling penting, ketika proses penilaian untuk menilai samada kita menepati aras penanda yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Didalam proses penilaian ini, akan ada perbincangan secara dalaman antara kita dan juga pengurus. Kebiasaannya, perbincangan ini akan berlanjutan hingga ke 2-3 hari kerana setiap perbincangan pasti ada juga hujahan dan alasan yang diberikan untuk melindungi kepentingan samada diri kita mahupun pengurus kita. 


Pada tahun 2014, ini adalah PPAE (Performance Appraisal for Executive) yang ke 4 bagi saya selama hampir 5 tahun berkhidmat di syarikat minyak dan gas di ibu negara. Walaupun perbincangan antara saya dan pengurus boleh dikatakan tiada masalah, namun keputusan akhir adalah seperti yang dijangka. Walaubagaimanapun, perbincangan beberapa hari lepas antara saya dan pengurus kanan syarikat adalah sesuatu diluar jangkaan apabila saya diberitahu bahawa rating telah diturunkan dari XX ke XX. Ini berpunca dari persekitaran ekonomi dunia yang 'memaksa' syarikat membuat keputusan drastik. Sedih sungguh. Namun, inilah realiti kehidupan. 


Dulu, seorang guru pernah berpesan kepada saya :- "Di dalam dunia korporat, jika anda tidak makan orang, orang akan makan anda". Sangat mendalam ayat-ayat ini. Kini, saya memahami sepenuhnya.

Bagi anda diluar sana yang menghadapi senario yang hampir sama, janganlah terus berputus asa. Yakinlah, rezeki itu datangnya dari Tuhan pencipta alam. Dia boleh cabut nikmat rezeki yang dikurniakan pada saat ini, Dia juga boleh berikan rezeki lain dari sumber yang tidak disangka-sangka. Sesungguhnya, kita merancang, tetapi, perancangan Allah adalah yang lebih Maha Berkuasa.

Semoga dengan rating PPAE ini, saya akan terus berusaha untuk memajukan diri saya di masa akan datang. Walaupun mungkin bukan di dalam syarikat minyak dan gas lagi, tetapi besar impian agar saya dapat memajukan diri didalam empayar perniagaan yang diusahakan oleh tangan saya sendiri pada masa akan datang. InsyaAllah. :)

Jumpa lagi di entry seterusnya nanti. :)

No comments:

Post a Comment

Recent

recentposts

Random

randomposts