Thursday, February 5, 2015

5 Tips Jimat Wang Semasa di Pasaraya Besar

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Semoa hari ini lebih menceriakan anda semua. 

Semua orang, tidak kira kecil mahupun besar, akan pergi ke pasaraya besar seperti Giant, Tesco, Aeon Big sekurang-kurangnya sebulan sekali. Ya, ini kerana mereka perlu untuk membeli stok barangan dapur yang semakin berkurangan pada hujung bulan. 

Untuk hari ini, saya suka nak berkongsi 5 tips yang selalu saya dan isteri akan lakukan jika pergi berbelanja di pasaraya diatas. Tips ini walaupun agak ringkas, namun ianya boleh menjadi panduan kepada anda yang ingin berbelanja mengikut bajet yang ditetapkan.

1. Buat senarai barangan yang ingin dibeli
Ini adalah perkara yang paling asas sekali. Jika ingin berbelanja, pastikan anda sudah tahu apa yang anda ingin beli. Walaupun ringkas, sekurangnya anda sudah ada bayangan barangan apa yang ingin dibeli dan barangan apa yang harus dielakkan. Disamping dapat mengelakkan dari tertinggal barang yang diperlukan, ianya dapat mempercepatkan proses membeli belah anda di dalam pasaraya.

2. Sentiasa buat semakan di mesin, pengimbas harga
Harga yang dipaparkan di rak bukan selalu betul! Ada kalanya harga yang dipaparkan adalah harga yang telah tamat promosi. Boleh jadi juga harga yang dipaparkan adalah harga untuk promosi yang akan berjalan esok harinya. Jadi, rajin-rajinkan membuat semakan di mesin pengimbas Price Checking. Ianya dapat menjimatkan banyak wang anda nanti.3. Jangan lupa ambil katalog
Ramai orang fikir jika kita ambil katalog, potensi untuk membeli lebih dari apa yang ada dalam senarai kita adalah tinggi. Namun jangan lupa juga, dengan katalog yang disediakan, banyak juga item-item generik atau produk gantian yang lebih murah yang sedang dipromosikan oleh pasaraya tersebut. Jadi, pastikan anda mengambil satu dan membelek satu persatu muka surat untuk memastikan anda berada dalam keadaan yang bersedia untuk membeli barangan keperluan anda. Kadang-kala, barangan gantian yang anda ingin beli tu adalah lebih murah berbanding barang yang ada di dalamj senarai awal tadi.

4. Buat pengiraan matematik mudah
Semua orang termasuk kanak-kanak masa kini sudah memiliki handphone yang mempunyai fungsi kalkulator. Jadi, setiap kali barang yang ada ambil dimasukkan ke dalam troli, pastikan anda merekod semua perbelanjaan tersebut. Pastikan ianya berada di dalam bajet anda.

5. Tetapkan masa perbelanjaan anda
Semakin cepat anda keluar dari pasaraya, semakin banyak anda boleh menjimatkan wang anda. Ini kerana jika anda memperlahankan langkah kaki anda semasa membeli belah, ada potensi yang anda akan membeli banyak barang lain yang tidak diperlukan lagi. Seterusnya, anda membayar sesuatu yang tidak ada di dalam senarai awal tadi. Jadi, selepas anda sudah membuat semakan dengan senarai barangan yang dibawa, cepat-cepatlah membuat bayaran di kaunter. 

Inilah 5 tips yang selalu saya gunakan semasa membeli barangan keperluan di pasaraya besar. Anda juga boleh berjimat dengan menggunakan pelbagai kaedah lain. Yang penting, matlamat utama adalah untuk berjimat sebanyak mungkin. :)

Ok, sampai sini dulu. Kita jumpa lagi di entry akan datang.  v(^_^)v

No comments:

Post a Comment

Recent

recentposts

Random

randomposts