Tuesday, May 30, 2017

Trip ke Medan, Indonesia (Part II)

5/30/2017
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Hah, dah lama rasanya saya tidak kemaskini perjalanan kami ke Medan, 2 bulan lalu. Dalam Part I aritu, saya dah kongsi tentang perjalanan kami untuk hari pertama, sekarang ni saya nak kongsi tenang hari ke 2 pula.

Pagi-pagi lagi, kami bangun awal untuk hirup udara segar dan melihat pemandangan Danau Toba dari hotel kediaman. Suasan memang cantik. Hotel yang kami inap masa hari pertama adalah Hotel Patra Jasa Parapat Medan. Hotel dekat sini jauh dari kedudukan bandar Parapat, tapi, pemandangan dari sini sangat cantik sebab ianya berada di atas bukit. Selepas sarapan pagi, kami terus ke Jeti untuk menaiki bot ke Pulau Samosir. Hah, dekat tasik ni, ada pulau plak tuh. Tak banyak aktiviti yang kami buat disini. Hanya pergi ke Makam Raja di sini saja.







Selepas tuh, kami sempat makan tengah hari di Bandar Parapat. Macam biasa, makanan yang disediakan memang banyak berbanding jumlah kami yang hanya bertiga. Dekat sini, sempat juga kami merakamkan gambar kenang kenagan di tempat yang sangat terkenal di Danau Toba, iaitu I Love Danau Toba.







Kami teruskan perjalanan ke Bukit Indah Simarjarunjung. Dekat sini, apa yang paling terkenal adalah teh badrek (teh halia) dan juga pisang goreng. Disebabkan saya tidak berkenan sangat dengan teh halia, then saya pilih minum air kopi je. Pemandangan di sini memang cantik. Berbaloi ke sini, walaupun masa yang diperuntukkan adalah agak terhad.





Seterusnya kami singgah ke Air Terjun Sipisopiso. Difahamkan, ianya berada di paling hujung Danau Toba. Saya juga rasa, air terjun inilah yang telah membekalkan air yang berterusan ke dalam Danau Toba ni. Hah, aktiviti dekat sini memang takde la selain hanya ambil gambar air terjun. Macamlah dekat Malaysia takde kan? Haha. Dah alang alang sampai sini, ambil je la beberapa keping gambar sebagai bukti dah samapi ke Medan. (^_^). Kami juga ambil beberapa keping gambar yang diambil oleh Photographer disana. Pendapat saya, gambar yang mereka ambil adalah agak cantik berbanding kami punya, dan harga untuk sekeping gambar pun tidaklah begitu mahal.






Ok, dah puas bergambar disini, destinasi seterusnya adalah ke Berastagi. Perjalanan yang agak jauh dari satu tempat ke tempat lain, agak meletihan kami. Namun, rasanya berbaloi juga bila dapat tengok negara orang kan. Hah, nak cakap. sepanjang perjalanan kami di Medan, akan perasan beberapa kedai makan yang tulis B1 dan B2. Nak tahu tak apa maksud antara dua ni? nantikan post yang seterusnya ya. Hehe.

Di Berastagi, kami menginap di Hotel Green Garden. Hotel yang agak cantik dan juga bersih. Tapi kami tiba hotel ni dah dekat Maghrib, jadi tiada aktiviti yang boleh dilakukan pada waktu malam. Sarapan malam kami di kedai Western, tapi makanan takde la western sangat. Haha. Ok lah. Kita sambung ke Part III plak nanti.




Jumpa lagi..

Tuesday, May 2, 2017

Trip ke Medan, Indonesia (Part 1)

5/02/2017
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Rasanya, dah lama tak kemaskini blog ini. Kalau ikut tarikh post yang terakhir, memang sudah lama. Hehe..

Alhamdulillah, masih lagi dikurniakan kesihatan yang baik. Keluarga yang sakinah mawaddah. Alhamdulillah..

Ok, kali ni, nak share tentang trip yang telah saya rancang dan enjoy 2 minggu lepas iaitu pada 13 - 16 April 2-17, di mana saya dan keluarga telah terbang ke Medan, Indonesia. Trip kali ni, saya telah membuat tempahan melalui agen tempatan iaitu Herry Medan. Bagi saya, harga yang ditawarkan oleh Pak Herry sangat berpatutan, apatah lagi selepas saya membuat perbandingan di MATTA Fair 2017 di PWTC tempoh hari.

Rancangan nak ke Medan ni adalah secara tiba-tiba je. Haritu tengok tiket flight ke Medan macam murah, dan kebetulan pulak dah lebih dari setahun Asilah tak naik flight, so bawak la dia and sorang puteri ni ke Medan. Alaa.. banyak tulis plak kan.. Anda mesti nak tengok gambar banyak-banyak kan? Hehe.. Jom layan gambar..

Tempat wajib ambil gambar bila di Medan

 Bersama supir Andika - seorang yang peramah dan baik

 Didalam kedai Paten - kedai yang menjual barang berasaskan kacang-kacang.. Antara yang popular adalah Tengteng, Tongtong..

 Bergambar sekali dengan kereta supir.. Bersih dan selesa.
 Diruang swimming pool Hotel Patrajasa. View memang terbaik!

 Di depan lobi hotel.

 Sebab kami sampai sini dah agak petang, jadi kami dapat lihat pemandangan ketika sunset. Oh ya, semua bilik di hotel ini memang menghadap Tasik Toba.

Sajian makan malam kami di Parapat. Restoran masakan Minang.

Inilah antara lauk pauk yang disediakan. Bagi kami, lauk yang disediakan memang banyak sekali. Tak habis kalau makan berdua.

Flight yang kami ambil kali ini adalah menggunakan perkhidmatan Malaysia Airlines. Masa beli tempoh hari, saya dapat beli pada harga RM489 untuk 2 dewasa dan 1 infant. Kira ok la kan.. siap dengan luggage 30KG lagi.

Hari pertama ni tak banyak aktiviti sangat. Sebab perjalanan dari airport ke Parapat ni pun dah ambil masa dalam 4 jam gitu. Bila sampai dah petang, takde aktiviti sangat yang boleh kita buat. Banyak habiskan masa duduk didalam hotel je.

OK, nanti sambung dekat Part II ya.


Recent

recentposts

Random

randomposts