Tuesday, June 6, 2017

Trip ke Medan, Indonesia (Part III)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Ok, mood tengah baik, jadi ingat nak karang sikit hari ke 3 kami sekeluarga di Medan, Indonesia. Kalau anda terlepas Part I dan Part II, anda boleh je klik di link tersebut.

Hari ketiga, rancangan adalah untuk ke Pasar Buah, Berastagi. Kalau ikutkan, pasar dia takde la besar sangat. Tapi buah buah disini memang nampak segar. Mungkin disebabkan oleh kedudukan kawasan in yang berada di tanah tinggi. Cuaca di sini memang agak rendah, sama macam di Cameroon Highlands.

Tapi sebenarnya sebelum kami ke Pasar Buah, kami pergi dulu ke Bukit Gundaling. Dekat sini, apa yang menarik hanyalah pemandangan berlatarbelakng Gunung Berapi. Hah, ni second time tengok gunung berapi yang masih aktif lagi. Kali pertama nampak dekat Tangkuban Parahu, Bandung. Dapatlah beberapa keping gambar dekat sini. Oh ya, kami ada juga beli gambar yang ditangkap oleh Photographer di sini. Harga macam biasa, boleh kawtim. Gambar yang diambil mereka pun memang agak cantik ditambah lagi dengan servis mengedit. Haha.







Seterusnya kami ke Pasar Buah. Dekat sini, sekadar nak melengkapkan jadual je. Ye la, tak kan nak datang Medan sebab hanya nak beli dan makan buah kan? Macam lah dekat Malaysia takde. Hehe. Sempat juga kami bergambar dengan kuda kuda dekat sini. Jadi, Alisya adalah pengalaman memegang kuda.

Ok, seterusnya kami terus ke Bandar Medan. Dalam perjalanan tu, kami singgah sekejap di Ladang Strawberry untuk aktiviti self picking. Namun, disebabkan masa dah agak tengah hari, banyak strawberry yang telah dipetik oleh pelancong lain di waktu paginya.







Perjalanan ke Medan melalui jalan yang menurun bukit. Jadi jalannya agak bengkang bengkok sikit. Kami tiba di bandar Medan dalam petang camtuh. Hah, tapi dalam perjalanan, kami rasa badan Alisya dah macam panas sikit. Mungkin sebab perubahan cuaca dari sejuk ke panas kot. Terus cari Apotek yang berdekatan untuk beli ubat demam.

Hotel yang kami check-in kali ni adalah Hotel LePolonia by Topotel. Hotel ni memang terbaik. Bilik dia memang cantik seperti Hotel 5 bintang. Saya sarankan anda ke sini jika datang ke Medan.






Aktiviti petang, kami pergi ke Museum Upside Down. Kalau ikut info yang saya baca, museum ni agak baru di Medan. Boleh jadi tarikan terbaru disini sebab kenapa saya cakap ni adalah kerana, pemandu kami, Supir Andika pun tak pernah bawak pelancong datang ke sini lagi. Haha.












Lepas tu, terus ke Zulaika Bika Ambon. Beli sikit buah tangan untuk orang Malaysia. Taste dia, boleh tahan juga. Ni tempat wajib datang ke sini.

Seterusnya, kami ke Shopping Mall yang berdekatan. Plan ke sini nak tengok juga cara orang Medan berbelanja. Tapi rasanya sama je kot dengan orang kita. Haha. Makan malam, kami makan ikan bakar. Lama juga la nak cari kedai makan ni, sebabnya Supir pun dah lama tak datang ke sini, tapi sebab dia nak jumpa kawan supir yang lain, tu yang datang ke sini sekali. Kami ok je.. makan ikan bakar tuh. :) Lepas dinner, kami terus ke destinasi wajib juga iaitu Ucop Durian. Saja je nak merasa durian Medan ni. Tapi rasanya sama je dengan dekat Malaysia, cuma di Malaysia lagi best kot sebab adanya Musang King dan Udang Merah. Hehe..




Hari ketiga berakhir. Syok datang negara orang. Ingat plan nak datang lagi, tapi mungkin ke area Jogjakarta pula kot.

Jumpa lagi..

2 comments:

  1. Salam, jom bercuti ke Medan-Berastagi-Lake Toba. Muslim pakej. harga berpatutan dengan servis yang ditawarkan. In shaa Allah. whatsapp: +6012-6047593 Ig: @percutianbajet

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum bapak saya sangat terima kasih sudah promokan saya....
    Saya Herry Cuti Bajet Medan. Kami adalah organisasi yang menyediakan perkhidmatan tour di sekitar Medan, Berastagi dan Danau Toba. Kami adalah organisasi langsung dari Medan, Indonesia. Tiada agen bagi memastikan anda mendapat harga yang terbaik. Pakej kami adalah fleksible bergantung kepada permintaan anda seperti tempoh bercuti dan lokasi yang anda mahu tuju. Pakej kami biasanya merangkumi makanan (makan pagi di hotel, makan tengahari dan makan malam) sepanjang tour, kemudahan pengangkutan, hotel dan pemandu pelancong yang berpengetahuan tentang sejarah di sekitarnya. Fi dan bayaran parking yang dikenakan di kawasan-kawasan tumpuan pelancong juga di bawah tanggungjawab kami. Untuk pengetahuan anda, terdapat sangat banyak sekatan fi oleh penduduk setempat. Jadi anda tidak perlu risau berkenaan dengan kos yang tidak diingini. Kami menyediakan tentatif perjalanan yang khas untuk setiap tetamu kami bagi kepuasan dan kesesuaian masa. Untuk contoh tentatif perjalanan, klik link di bawah:

    Hubungi:
    facebook: https://www.facebook.comHerryCutiBajetMedan1

    Email:
    herrycutibajetmedan@gmail.com

    Call/WhatsApp:
    ( Herry )
    https://api.whatsapp.com/send
    phone=6281397880156

    ( inaa )
    http://wasap.my/0134618637

    ReplyDelete

Recent

recentposts

Random

randomposts