Monday, December 31, 2018

Rendezvous Point Klia

12/31/2018
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Bagi anda yang tidak pernah dengar perkataan diatas, ini adalah satu tempat dimana kita boleh melihat kapal terbang take off dan juga landing di Airport. Dekat sini, kita boleh melihat kapal terbang dengan lebih dekat. Ya, betul. jarak lebih kurang dalam 100 meter sahaja.

Apa yang menariknya disini? Sebenarnya pada pendapat saya, untuk kali pertama datang ke sini, memang agak jakun sikit. Ye la, biasa tengok kapal terbang dekat awan je. Kalau naik kapal terbang plak, tak nampak la kelajuan kapal terbang ketika nak naik ke udara kan.

Ketika saya datang, ramai juga orang lain yang meluangkan masa membawa family masing-masing kesini. Difahamkan, ada juga pengantin baru yang datang ke sini semata mata untuk mengambil gambar kenangan mereka. Jom lihat beberapa keping gambar yang sempat saya dan wife snap semalam.









Kebetulan, semasa saya sedang asyik melihat kapal terbang nak take off, terjadi di depan mata dimana enjin salah satu kapal terbang meletup sebelum sempat naik ke udara. Jadi, serta merta Pilot memberhentikan kapal terbang. Unit Bomba juga kelihatan dan standby berdekatan dengan kapal. Tapi Alhamdulillah, tiada apa-apa yang merbahaya. Semua selamat.

Overall, memang digalakkan untuk anda datang ke sini. Ianya adalah sesuatu pengalaman yang berharga dalam hidup. Oh ya, jika anda ingin ke sini, sebenarnya senang je. Dari Plaza tol KLIA, terus je sehingga jumpa Mitsui Outlet Park dan naik flight over ke KLIA2. Ikut laluan ke Balai Ketibaan. Selepas itu, anda akan jumpa signboard Hotel. Follow signboard itu sebab anda akan melalui Hotel Tune. Dekat simpang tiga di hujung jalan, belok ke kiri dan terus saja.

Kalau dah ke sana, jangan lupa untuk share picture korang ye. Hehe. Adious..

Sunday, December 30, 2018

Trip ke Port Dickson, 30 - 31 Dec 2018

12/30/2018
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Harini 30.12.2018, saya bawak satu family ke Port Dickson. Actually, tak rancang secara details pun nak ke sini. Namun, saya pun tak tahu nak bawak family ke mana sebab cuti saya dah apply and approved by Manager.  A

So, semalam baru decided nak pergi ke PD. Jadi, saya pun dengan segera membuat booking bilik hotel di Agoda. Alhamdulillah, masih ada lagi bilik kosong di Hotel Langit Langi. Esok esok saya review hotel ni.

Today, first location i brought my family was to Windmill PD. Ticket masuk adalah dalam RM20 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak. Kalau bawah 90cm, masuk free je. Dekat farm ni, overall spent dalam 2 jam. Banyak juga kawasan yang boleh pergi. Wajib pergi adalah di kawasan farm sendiri. Ada pelbagai jenis binatang jinak dipelihara disini antaranya kuda, arnab, pelbagai jenis burung, kambing, burung unta dan juga tikus belanda.

Then, we went to PD Dreamwold Upside Down & 3D Art. Kalau dah nama Upside Down ni, maksudnya rumah terbalik lah. Haha. Tapi berbaloi juga datang sini, sebabnya ketika kami datang, harga promo tiket adalah RM15 untuk dewasa, dan kanak-kanak percuma. Dan yang terbaiknya, kita boleh enjoy dekat 2 area, Rumah Terbalik dan juga 3D Art. Ada juga rumah terbalik dan 3D art dekat kawasan lain, tapi harga setiap satu entrance adalah RM20-25 untuk dewasa. Huhu.

Aktiviti petang, pergi berkelah di pantai Port Dickson. Plan asal, nak tengok sunset. Alhamdulillah, tercapai juga. Cuaca sangat mengizinkan.





 


Overall, pelan arini semuanya berjalan lancar. Esok, dah nak check out and balik KL. Tapi, InshaAllah, ada nak pergi tempat lain pula. Hehe.

Ok.

Sunday, October 28, 2018

Analisa Teknikal : 29.10.2018 ~ 2.11.2018

10/28/2018
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Pada minggu ini, saya cuba fokus kepada 6 pair currency sahaja dan 1 pair gold.



EURUSD

Strategi : Sell
Level 1: 1.14177
Level 2: 1.14429

GBPCAD

Strategi : Sell
Level 1: 1.68783
Level 2: 1.69259

GBPJPY

Strategi : Sell
Level 1: 144.621
Level 2: 145.604

GBPUSD

Strategi : Sell
Level 1: 1.28951
Level 2: 1.29344

Gold

Strategi : Buy
Level 1: 1231.64
Level 2: 1228.93

USDCAD

Strategi : Buy
Level 1: 1.30632
Level 2: 1.30410

USDJPY

Strategi : Sell
Level 1: 112.095
Level 2: 112.301

Tuesday, October 16, 2018

Keputusan Peperiksaan ACCA

10/16/2018
Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Alhamdulillah, selepas berhempas pulas selama lebih dari 5 tahun, akhirnya saya berjaya menamatkan peperiksaan ACCA. Keputusan yang keluar pada 15 Oktober lepas sangat bermakna untuk saya dah keluarga. Alhamdulillah.

Walaupun saya akan mempunyai keahlian dalam ACCA, sebenarnya saya lebih gemar dan suka kepada bidang kewangan, terutama dalam  bidang pasaran modal. Jadi, ACCA hanyalah pelengkap dalam bidang pendidikan saya.

Apapun, untuk anda yang masih dan dalam perjuangan untuk menamatkan ACCA, teruskanlah. Percayalah, InshaAllah, ianya akan berbaloi satu hari nanti.

Terima kasih Allah.. Alhamdulillah.


Monday, January 1, 2018

Selamat Tahun Baru 2018

1/01/2018
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah,  hari ini, hari pertama untuk tahun 2018. Semoga kita terus dirahmati dan dilimpahi dengan rezeki yang tidak putus-putus. Aamin. Semoaga tahun baru ini akan terus memberikan kita ruang dan peluang untuk memperbaiki diri lagi. InsyaAllah.








Recent

recentposts

Random

randomposts