Showing posts with label Kewangan. Show all posts
Showing posts with label Kewangan. Show all posts

Sunday, July 24, 2016

Nota Kewangan 4

7/24/2016
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,


1. Kad kredit adalah satu keperluan. Namun begitu, ianya adalah keperluan hanya kepada orang yang pandai menggunakan dan menguruskan kad kredit mereka sahaja.



2. Jika anda bukan dalam kategori ini, saya nasihatkan supaya tidak menggunakan keistimewaan kad ini. Sekali pakai, anda akan ketagih untuk terus menggunakannya.

3. Satu perkara yang anda perlu tahu tentang kad kredit ini adalah, ianya sangat mudah untuk diperolehi, tetapi caj faedah yang dikenakan adalah agak tinggi berbanding instrument kewangan yang lain.

4. Kebanyakkan bank mengenakan caj sebanyak 1.5% per bulan atau sehingga 18% setahun. Secara relatifnya, ianya adalah tinggi.

5. Walaubagaimanapun, kad kredit ini sangat membantu kepada mereka yang bijak menguruskan. Sudahlah dapat menggunakan duit pada waktu terdesak, kita boleh juga mendapat mata ganjaran seterusnya boleh ditukarkan kepada bentuk voucher atau hadiah.



6. Rule of thumb untuk menggunakan kad kredit adalah, membuat bayaran semula kepada bank sebaik sahaja anda telah swipe membeli sesuatu. Seperti saya, saya disiplinkan diri untuk membeli barang yang saya boleh bayar semula dalam tempoh masa singkat.

7 . Jika saya tidak mempunya tunai, saya akan tangguhkan dulu hajat untuk membeli barang tersebut.

8. Mula-mula memang susah, namun anda akan rasa manisnya apabila anda tidak perlu membayar ansuran yang tinggi beserta dengan faedah sekali pada masa hadapan.

Tuesday, July 12, 2016

Nota Kewangan 3

7/12/2016
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,



1. Rumah adalah satu keperluan. TIdak kira samada rumah sewa mahupun rumah beli. Membeli rumah samada baru atau subsale, menjadi impian semua pasangan yang telah berumahtangga.



2. Namun, untuk membeli sebuah rumah, banyak perkara yang harus difikirkan sebelum sebarang keputusan boleh dibuat.

3. Antara salah satu faktor adalah keperluan menyediakan deposit pembelian. Untuk kebanyakkan orang yang pertama kali membeli rumah, mesti anda tercari-cari, apakah langkah-langkah yang boleh diambil untuk meminimumkan pembayaran deposit rumah ini.

4. Berikut adalah beberapa tips ringkas yang terbukti berkesan untuk mengurangkan bayaran deposit ini, atau mungkin juga tidak perlu langsung.

5. Membeli rumah secara terus dari pemilik asal atau subsale. Dengan cara ini, anda boleh meminta penjual tersebut untuk mark-up sebanyak 10% (atau beberapa % ikut persetujuan kedua belah pihak) dari harga sedia ada. Pastikan harga selepas markup adalah harga yang boleh diterima oleh pihak bank.

6. Membeli rumah terus dari pemaju. Kebanyakkan pemaju perumahan sekarang ini memang membuat promosi gaya ini untuk menjual unit mereka. Biasanya mereka akan meletakkan harga S&P adalah 10-20% lebih dari harga yang mereka tetapkan.

7. Jika penjual atau pemaju tidak bersedia dengan 2 cara diatas, anda boleh pula memohon untuk mengurangkan harga atau dengan kata lain, memohon rebat untuk pembelian ini. Jika mereka bersedia mengurangkan sebanyak 3-5 ribu pun, anda dah jimat banyak. Boleh gunakan duit ini dengan perkara lain yang penting.




8. Boleh juga anda menggunakan kemudahan yang diberikan oleh kerajaan seperti program Youth Housing Scheme oleh BSN. Dengan program ini, kerajaan akan membayar sebanyak RM200 setiap bulan, selama 2 tahun. Ini sudah pasti dapat meringankan beban anda yang baru sahaja mempunyai komitmen untuk membayar ansurang bulanan rumah. Jika anda bertuah dan terpilih, Alhamdulillah.

Thursday, June 30, 2016

Nota Kewangan 2

6/30/2016
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

1.       Menjadi rakyat Malaysia, anda harus tahu sistem kewangan berfungsi disini. Secara jujur, saya juga masih lagi belajar system ini disebabkan tahap kompleks sesuatu produk.



2.       Di Negara kita, pinjaman peribadi adalah sesuatu yang  biasa. Ada permintaan, ada juga penawaran.

3.       Unik di Malaysia, permintaan untuk pinjaman peribadi adalah agak tinggi. Terdapat pelbagai factor yang mendorong permintaan tinggi ini. Antaranya, tahap pendapatan seisi keluarga yang relatifnya rendah, kos sara hidup yang semakin meningkat saban tahun.

4.       Beberapa perkara yang anda perlu tahu tentang pinjaman peribadi adalah kadar faedah (interest), tempoh pinjaman, jumlah pinjaman.

5.       Secara mudah, perkiraan kadar faedah adalah seperti berikut - 

Jumlah Pinjaman X Kadar Faedah X Tempoh Pinjaman (Tahun).

6.       Semakin banyak jumlah pinjaman dan semakin panjang jadual bayaran semula, maka semakin banyak juga kos faedah yang harus dibayar balik.

7.       Kadar faedah ni ada 2 perkiraan yang biasa ditawar oleh pihak bank. Kadar tetap dan kadar terapung. Walauapapun kadar faedah tersebut, anda perlu juga tahu berapa sebenarnya kadar faedah effectif (KFE) untuk pinjaman tersebut. KFE adalah kadar sebenar untuk pinjaman anda pada masa dan saat anda membuat bayaran semula.


8.       Kadar faedah terapung akan bergantung kepada perubahan Kadar Polisi Semalaman (OPR) oleh Bank Negara Malaysia. Jika kadar ini meningkat, walaupun anda membayar ansuran yg sama setiap bulan, pada hakikatnya, anda akan membayar hutang + kadar faedah yang lebih tinggi dari yang sepatutnya.


Tuesday, May 17, 2016

Nota Kewangan 1

5/17/2016
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,


1.       Setiap langkah untuk menjadi individu yang bebas kewangan (financial free), perlu memahami beberapa istilah yang biasa digunakan dalam bidang ini. Istilah – istilah ini hendak difahami dengan mendalam supaya objektif kita menjadi semakin jelas.




2.       Untuk permulaan, cukup untuk anda tahu 3 istilah yang biasa digunakan iaitu Aset, Liabiliti and juga Ekuiti.

3.       Aset merupakan segala sumber yang dimiliki sekarang yang boleh digunakan untuk menjana pendapatan pada masa kini atau akan datang. Liabiliti pula adalah obligasi untuk membayar disebabkan oleh perjanjian yang dibuat pada masa lalu. Ekuiti dalam bahasa mudah adalah kepunyaan/pemilikan.

4.       Aset  biasanya digunakan untuk segala benda yang positif – contoh hartanah, emas, tunai. Aset yang banyak dari liability akan menjadi Aset Bersih Positif.

5.       Liabiliti pula adalah sebaliknya. Mempunyai liabiliti yang banyak adalah tidak berapa bagus dan cantik dalam Penyata Kewangan. Namun, ianya adalah bergantung kepada jenis perniagaan yang diusahakan. Dalam sesuatu industri, mempunyai liability yang lebih banyak, mungkin lebih baik kepada mereka.



6.       Ramai orang kata, beli rumah adalah aset dan beli kereta adalah liabiliti. Namun, dalam beberapa situasi, ianya boleh jadi sebaliknya juga.

7.       Walauapapun, sebagai permulaan, anda harus berpegang bahawa mempunyai lebih banyak aset adalah lebih baik dari mempunyai banyak liabiliti.

Monday, August 10, 2015

PTPTN Ujrah : Kebaikan dari kacamata saya

8/10/2015
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Bagaimana kehidupan anda hari ini? Semoga ceria selalu ye. (^_^).

Masihkah anda ingat lagi tentang usaha saya untuk membuat pertukaran daripada pinjaman Konvensional kepada konsep Ujrah? Sebelum ini saya telah berkongsi dengan anda apakah faktor-faktor yang membuatkan saya berkeputusan untuk menukar kepada Ujrah. Jika anda terlepas artikel sebelum ini, anda boleh klik di sini.


Baiklah, hari ini saya ingin berkongsikan pula penyata baru yang diambil dari laman web PTPTN. Jika sebelum ini, saya membuat pembayaran melalui laman web EFES, sekarang sudah tidak lagi. Ini mungkin kerana di EFES, ianya hanya terpakai jika anda masih lagi menggunakan sistem konvensional dalam pinjaman PTPTN anda. Untuk pinjaman Ujrah, anda boleh membuat pembayaran di laman web berikut:




Setelah diamati betul-betul tentang pengiraan Ujrah ini, saya kini lebih yakin bahawa anda juga perlu mula berfikir untuk menukar kepada konsep ini. Apakah yang menyebabkan saya benar-benar yakin bahawa ianya lebih baik dari konsep konvensional? Sudah pasti saya mempunyai alasan yang tersendiri.

Pembayaran faedah yang lebih rendah.

Didalam konsep Ujrah, faedah ini disebut sebagai Upah. Kadar faedah yang dikenakan kepada saya adalah sangat rendah berbanding dengan konsep konvensional dimana pengurangan sebanyak 2% (pinjaman konvensional adalah 3%).

Dengan penukaran ini, saya boleh menjimatkan purata sebanyak RM30 sebulan hanya dengan penjimatan kadar faedah. Walaupun jika dahulu jumlah faedah adalah berdasarkan kepada baki berkurangan, namun jumlah faedah yang dikenakan adalah agak tinggi. Sebagai contoh, setiap bulan saya membuat pembayaran semula sebanyak RM400. Dari jumlah ini, sebanyak RM52 akan ditolak untuk dibayar kepada faedah dan baki sebanyak RM348 pula akan ditolak kepada prinsipal. Berbanding dengan Ujrah, bayaran faedah sebulan adalah tetap iaitu RM18.13 sahaja. Jika membuat pembayaran lebih iaitu sebanyak RM400 sebulan, ini bermakna sebanyak RM381.87 akan ditolak terus kepada prinsipal. Ini akan membantu anda untuk mempercepatkan proses pembayaran semula.

Jelas tak sekarang ini bagaimana Ujrah mampu menjimatkan wang anda? Jika anda masih lagi tidak memahami konsep ini, saya sarankan agar anda berjumpa dengan pegawai PTPTN untuk mendapatkan pencerahan lebih lanjut. Berjumpalah dengan mereka walaupun hanya 30 minit sahaja kerana ianya mampu mejimatkan wang anda sebanyak ribuan ringgit dikemudian hari. In Shaa Allah. :)





Sunday, August 9, 2015

Idea Bisnes

8/09/2015
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Terima kasih kerana masih meluangkan masa untuk terus membaca informasi di blog ini.

Sebentar tadi, saya meluangkan masa membaca status rakan-rakan FB saya. Ternyata berbaloi kerana terdapat seorang rakan FB berkongsi tips bagaimana untuk FOKUS di dalam perniagaan. Beliau yang saya maksudkan adalah Tuan CEO Abdul Hadi. Jom lihat snapshot yang saya ambil dari FB beliau.



Bagaimana? Adakah anda sudah mendapat bayangan fokus yang lebih kecil? Semoga anda terus bermanfaat dengan tips di blog ini.


Thursday, August 6, 2015

Manipulasi Wang Gaji

8/06/2015
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Hari ni ketika membuka Facebook, saya terlihat satu tips yang dikongsikan oleh rakan FB saya iaitu Tn. Abdul Basit dari Byond Success. Ianya berkenaan dengan bagaimana untuk memanipulasikan wang gajji anda. Berikut adalah tips yang dikongsikan di laman FB beliau:



Manipulasi GAJI--> Beli Rumah

Sebagai pemilik bisnes,kami sendiri beberapa kali gagal dalam mendapatkan pinjaman perumahan daripada Bank. Dimana silapnya?

Melalui survey yang lalu , kami dapati ramai yang ingin tahu bagaimana untuk manipulasi gaji sendiri supaya dapat beli rumah.

1. Sebelum anda nak beli rumah ialah PILIH RUMAH yang anda nak beli dan dapatkan nilai bayaran bulanan bagi rumah tersebut. Contohnya anda memilih rumah yang berharga RM300,000. Biasanya purata bayaran bulanannya ialah RM1500+ sebulan untuk tempoh 35tahun. Kaedah pengiraan khusus memerlukan sesi khas,mungkin kita boleh berjumpa di kelas anjuran Byond Success.

2. TETAPkan gaji anda 3× ganda daripada harga installment tersebut.
Pengiraan mudah pihak bank , gaji anda 1/3 digunakan untuk bayar duit rumah(sendiri/sewa) , 1/3 digunakan untuk logistik ( kenderaan sendiri/awam) dan 1/3 lagi digunakan untuk kos sara hidup.
Contoh mudah: RM1,500 × 3 = RM4,500. Maka , jumlah GAJI MINIMUM yang anda perlu TETAPkan untuk membeli rumah berharga RM300,000 ialah RM4,500.

3. CARUM KWSP & SOCSO berdasarkan nilai gaji yang anda tetapkan. Cara pengiraan KWSP & Socso juga akan kami kongsikan dalam seminar Advance My Document pada bulan September nanti.
Ps: WAJIB mencarum KWSP & Socso,GAJI yang tidak dicarum tidak bernilai pada pihak bank.

Semoga ianya memberi manfaat kepada kita semua. :)

Saturday, July 25, 2015

Penukaran Ujrah PTPTN : Kajian Kes

7/25/2015
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi tentang pengalaman  membuat penukaran konsep dari pinjaman PTPTN berasaskan konvensional 3% kepada Ujrah 1%. Sebenarnya, idea ini telah lama saya fikirkan iaitu sejak dari bulan Oktober 2014 lagi. Namun, sebagai seorang yang mempunyai ilmu kewangan yang asas, sudah pasti penukaran ini akan memberikan pengetahuan yang lebih baik untuk menguji sejauh mana pemahaman saya terhadap konsep Ujrah ini.
 Melalui pembacaan saya di laman blog, ramai yang menzahirkan kekurangan atau perkara yang lebih kepada negatif apabila membuat penukaran kepada konsep ini. Walaubagaimanapun, saya cuba memujuk diri saya untuk mengetahui dengan lebih lanjut lagi konsep ini dengan bertanyakan kepada yang lebih pakar iaitu pegawai PTPTN itu sendiri. Dalam kes ini, saya telah bertanya sendiri semua persoalan saya kepada Pn Siti Hawa iaitu pegawai yang bertugas di PTPTN cawangan KL Sentral. Semua urusan adalah hanya melalui emel sahaja.

Akhirnya, persoalan yang selalu bermain di minda saya terbalas sudah. Setelah membuat pertimbangan yang sewajaranya, saya bertekad untuk membuat penukaran daripada konsep lama kepada konsep Ujrah ini. Untuk pengetahuan, ini bukanlah untuk diri saya, sebaliknya ianya untuk pinjaman isteri saya. Jadi saya temankan beliau ke PTPTN Cawangan UTC Pudu untuk menghantar borang penukaran Ujrah ini.



Mungkin anda tertanya-tanya, apakah soalan yang saya tanyakan itu? Baiklah, saya kongsikan sendiri persoalan yang dihantar kepada pegawai tersebut.


Soalan yang ditanya:



Jawapan yang diterima:



Perkara penting yang saya perlu tahu adalah adakah ianya berkongsepkan kepada flat rate iaitu sama seperti pembiayaan kereta? Namun, jawapan yang diberikan adalah cukup meyakinkan bahawa ianya tidak sama seperti pembiayaan kereta. Jadi, tahukah anda bagaimana konsep pembiayaan kereta yang sering di amalkan oleh perbankan di Malaysia?

Perkara kedua yang ditanya adalah samada jika kita membuat lebihan bayaran yang sepatutnya, adakah lebihan itu akan menolak kepada jumlah hutang atau jumlah faedah (interest)? Jawapan yang diterima adalah semua lebihan bayaran akan ditolak kepada jumlah hutang terlebih dahulu. Jumlah faedah adalah tetap pada setiap bulan.

Adakah persoalan diatas cukup untuk membuat keputusan berhijrah dari konsep konvensional kepada Ujrah? Sudah pasti tidak. Saya ada mempunyai alasan-alasan lain yang telah dipertimbangkan seperti:

1. Konsep berasaskan Islamik iaitu Ujrah
2. Tempoh bayaran balik yang lebih fleksibel
3. Jumlah ansuran yang munasabah untuk dibayar pada setiap bulan
4. Jumlah penjimatan (ibra) jika saya memilih untuk membuat penyelesaian awal (early settlement).
5. Dan perkara-perkara lain.

Kesimpulan:
Ianya jelas bergantung kepada kita samada mahu menerima konsep Ujrah ini atau tidak. Namun, jika anda mempunyai sifat was-was kepada konsep konvensional, maka dinasihatkan untuk berhijrah kepada konsep Ujrah. Namun jika dirasakan konsep konvensional adalah lebih mudah dan lebih menguntungkan anda, maka kekalkanlah bersama konsep sedia ada. Diharapkan perkongsian ini dapat memberikan sedikit info kepada anda semua.

3 Langkah Elak GST

7/25/2015
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Alhamdulillah, dah beberapa hari kita menyambut Hari Raya Aidilfitri bagi tahun 2015. Rasanya, banyak sudah makanan yang kita makan sejak hari pertama raya lagi. Macam saya, pelbagai juadah ditelan setiap kali beraya di rumah sanak saudara. Bagaimana dengan sambutan raya anda?


Baiklah, pada hari ini, hampir 4 bulan kita menerima penggunaan GST dalam kehidupan seharian kita. Ada sesetengah individu yang menganggap GST ini adalah baik untuk negara seperti para Menteri di Malaysia dan juga kroni-kroni mereka. Namun, kebanyakkan rakyat mengeluh kerana dengan adanya GST, mereka terpaksa mengehadkan perbelanjaan harian mereka. Bayangkan, jika hendak makan di kedai mamak sekalipun, sudah dikenakan GST.

Selepas beberapa ketika, saya telah membuat perhatian ringkas antara cara-cara untuk menjimatkan perbelanjaan ketika anda sedang atau ingin membeli barang keperluan dan barang dapur. 3 langkah yang saya sediakan dibawah ini adalah pendapat saya sahaja dan ia mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Apakah langkah tersebut?

1. Tukar kepada barang jenama generik
Idea disebalik penukaran penggunaan kepada jenama generik sudah lama bertapak di dunia kewangan peribadi. Apa yang harus dilakukan hanyalah bertukar daripada produk berjenama yang terkenal kepada jenama pasaraya. Contohnya, Sos Cili Kimball berharga RM3 disesetengah pasaraya boleh digantikan dengan Sos Cili Aeon Big yang berharga RM2.45. Disini, anda telah berjimat sebanyak 22% untuk setiap botol sos cili. Anda boleh bertukar kepada jenama lain yang dirasakan lebih murah.

2. Belanja pada hari Member's Day
Sebagai contoh, pasaraya Aeon Big sentiasa membuat promosi potongan sebanyak 5% terhadap produk di dalam premis mereka pada setiap 28 haribulan. Jika anda adalah ahli Aeon Big dan berbelanja pada tarikh tersebut, anda layak untuk menikmati potongan sebanyak 5% tersebut. Ianya bersamaan dengan anda hanya membayar GST sebanyak 1% sahaja selepas ditolak dengan 5% tersebut.

3. Do it yourself (DIY)
Istilah ini adalah istilah yang sering digunakan untuk merujuk kepada aktiviti yang boleh anda lakukan sendiri. Contohnya, jika anda seorang penggemar Starbucks dan menikmati kopinya pada setiap pagi anda, apa kata anda cuba untuk membuat kopi anda sendiri dengan menggunakan serbuk 3 in 1. Ya, rasanya mungkin ada sedikit perbezaan, namun jika ianya dapat menjimatkan wang anda, apa salahnya untuk anda cuba kan? Lagipun, di dalam pasaraya, terdapat pelbagai jenama lain yang popular dan dijual pada harga yang lebih murah berbanding di Starbucks.

Kesimpulannya, walaupun GST ini tidak dapat dielakkan, namun saya percaya kita mampu melakukan perubahan di dalam hidup kita untuk 'tidak' membayar GST. Pendek kata, tepuk dada,tanyalah bajet anda!

Monday, June 29, 2015

Tempat Membeli Jam SEIKO Murah

6/29/2015
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Semoga anda semua sihat sejahtera hendakNya. Amin.

Hari ini saya ingin berkongsikan dengan anda semua lokasi dimana saya yakin, ianya adalah tempat yang agak murah untuk membeli jam jenama Seiko dan yang lain-lain.

Jam tangan ini, boleh dikatakan agak keperluan juga walaupun MASA boleh dilihat di dalam telefon bimbit anda. Namun begitu, jam tangan ini boleh memberikan kepuasan kepada penggemar koleksi sesuatu jenama apabila jam yang dibeli adalah berstatus original dan bukan tiruan.

Pada hari Sabtu lepas ( 27 Jun 2015), saya mengajak Asilah untuk menemankan saya membeli jam tangan baru. Ianya disebabkan oleh jam tangan lama saya yang telah pecah dan rosak akibat terjatuh dari tangan semasa berhenti di R&R Pagoh. Jam lama ini mempunyai nilai sentimental kerana ianya adalah pemberian semasa kahwin dulu.

Kali ini, saya telah tetapkan yang saya ingin memiliki jam jenama SEIKO. Telah merata tempat saya pergi di sekitar KL untuk mencari jam yang mempunyai bajet rendah. Namun kebanyakkan kedai yang dilawati, harga jam SEIKO adalah dalam ribuan ringgit. Ya, terdapat juga yang berharga dibawah RM1 ribu, namun pilihan yang ada sangat terhad.

Tiba-tiba saya teringat terdapat satu kedai jam yang menjual SEIKO pada harga longgok sahaja. Kedai yang saya maksudkan adalah di Haniffa Department Store di Jalan Tunku Abdul Rahman. Di sini, terdapat pelbagai pilihan jam yang berharga dibawah RM1 ribu. Lebih-lebih lagi jika bajet yang rendah seperti saya. Untuk membeli jam ini, saya telah menetapkan bajet maksima adalah RM300 sahaja.

Setelah puas membelek satu demi satu jam disana, akhirnya saya telah membuat keputusan untuk membeli seutas jam SEIKO mengikut bajet yang telah ditetapkan. Jam ini, walaupun agak murah, namun kualiti adalah original dari SEIKO.


Alhamdulillah, syukur sangat saya panjatkan pada Ilahi kerana telah memberikan saya kesempatan untuk memiliki satu lagi koleksi SEIKO. InsyaAllah, kali ini akan dijaga rapi. Hanya digunakan untuk ke tempat kerja sahaja.


Untuk pengetahuan, di dalam kedai ini, terdapat juga jenama-jenama lain seperti Rado, Longines, Tissot, Casio, Alba dan macam-macam lagi. Namun begitu, saya tidak membuat perbandingan harga untuk jam diatas di kedai kedai jam yang lain di sekitar KL. Hanya jenama SEIKO sahaja yang saya buat perbandingan. Dari kacamata saya, walaupun harga di kedai lain sudah memberikan diskaun sehingga 50%, namun harga jam di kedai Haniffa ini masih lagi terendah.

Jadi, jika anda ada terpasang niat untuk membeli jam tangan, apa kata anda cuba terjah ke Haniffa Department Store. Jika ada yang berkenan di hati, bolehlah membuat perbandingan harga di kedai kedai jam yang lain. Saya agak yakin, harga yang ditawrkan di sini adalah harga yang terendah walaupun harga tersebut sudah tetap tanpa diskaun lagi.

Itu sahaja perkongsian kali ini. Kita jumpa lagi pada Post yang akan datang. (^_^)v

Saturday, March 28, 2015

GST : Sediakah Anda?

3/28/2015
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Dalam keghairahan kita untuk 'menyambut' pelaksanaan GST pada 1 April 2015 ini, semakin banyak suara-suara rakyat marhaen yang menyatakan akan timbul beberapa kesan yang dikatakan berunsur negatif yang bakal di hadapi. Rata-rata mengatakan bahawa majoriti barangan di pasaran akan naik disebabkan oleh faktor cukai GST.

Namun begitu, para pelaksana cukai ini iaitu pihak Kastam DiRaja Malaysia masih lagi berterusan menyatakan bahawa pelaksanaan GST ini memberikan banyak kelebihan kepada rakyat Malaysia. Adakah ini benar? Anda sendiri boleh tafsirkan pada 1 April nanti.


Namun begitu, apa yang ingin saya kongsikan di sini adalah, walaupun betapa kita tidak suka kepada GST, kita terpaksa untuk terima hakikat bahawa ianya akan tetap dilaksanakan pada 1 April nanti. Jadi, anda seharusnya telah bersiap-sedia dengan semua info dan juga ilmu untuk menempuhi era percukaian baru di Malaysia.

Jika ditanya pada saya, dengan pendapatan saya ketika ini, saya masih boleh menerima kenaikan barang akibat dari GST. Namun, kita harus melihat kepada individu atau keluarga yang mempunyai pendapatan perkapita yang lebih rendah terutama yang duduk di kawasan bandar. Sudahlah kos untuk memiliki dan membayar ansuran rumah adalah tinggi, sudah pasti pelaksanaan GST akan memberi kesan yang langsung kepada mereka ini.

Kita berbicara tentang GST ini, adakah anda tahu makna GST itu sendiri? Saya ada lihat video pendek yang membuat liputan terhadap demo membantah GST di ibu kota. Apabila ditanyakan kepada mereka apa itu GST, ada di antara mereka yang masih tidak tahu makna dan cara pelaksanaannya. Pendek kata, mereka kurang jelas dengan apa yang mereka perjuangkan dalam demo tersebut. Salah seorang yang ditanya memberi jawapan GST itu adalah Government Service Tax. :)

Saya henti sampai sini dulu. Saya akan cuba kongsikan beberapa tips yang anda boleh gunakan untuk sekurang-kiurangnya tidak terasa terlalu terbeban dengan kenaikan harga barang. InsyaAllah, setiap persoalan dan masalah, pasti ada jawapannya. Dengan segala pengetahuan yang saya ada, InsyaAllah saya akan kongsikan info dan juga maklumat berguna dengan anda semua nanti.

Sampai jumpa lagi. (^_^)

Sunday, March 15, 2015

Pendapatan dari Etoro (9 - 13 March 2015)

3/15/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Semoga anda semua di rahmati oleh Allah s.w.t. InsyaAllah. 

Alhamdulillah, pada minggu lepas, saya telah berjaya memujuk seseorang untuk melabur di platform eToro - Your Social Trading Partner. Disebabkan oleh itu, pihak eToro telah memberikan saya wang saguhati sebanyak $100 kerana telah memperkenalkan platform ini kepada rakyat Malaysia yang lain. 


Jadi, apa yang saya lakukan dengan $100 ni? Adakah saya perlu keluarkan dan berjoli sakan? Hehe. Jawapannya adalah TIDAK. Malah, saya menggunakan wang yang diberi ini untuk tambahan modal melabur kepada Pro Trader yang lain. Ini dinamakan, Dont put your all eggs in One basket!

Untuk kali ini, jumlah modal terkumpul adalah sebanyak $480.55, naik sebanyak 0.9%. Ini dengan andaian yang duit bonus $100 tidak dimasukkan lagi. Mulai minggu depan, semua calculation adalah bergantung kepada ekuiti semasa. Mari lihat beberapa keping gambar untuk meyakinkan anda bahawa perniagaan berkonsep Auto Copy ini memberikan peluang kepada anda menjana pendapatan sampingan disamping pendapatan utama sedia ada.




Baiklah, sampai jumpa lagi di post yang akan datang. (*_*)v

Thursday, March 12, 2015

GST Untuk Penggunaan Di Mesin ATM

3/12/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Seperti yang kita semua sedia maklum, pada 1 April 2015 ini, negara kita akan mula mengenakan caj GST sebanyak 6% terhadap barang dan perkhidmatan yang kita beli. Namun begitu, baru-baru ini terdapat kekeliruan berkaitan dengan caj GST untuk pengeluaran wang dari mesin ATM (MEPS).

Ada yang berpendapat, 6% cukai itu dikenakan terhadap duit yang hendak dikeluarkan. Contohnya, jika kita hendak keluarkan duit sebanyak RM100, sebanyak RM6 akan ditolak sebagai GST. Ini adalah contoh yang orang ramai sangka sebelum diberi penerangan oleh pihak MEPS. Jadi, apa yang dikatakan oleh pihak MEPS pula? Mari lihat keratan akhbar di bawah ini:




Jika anda perhati info di dalam kolum berwarna kuning, anda akan faham apa yang dimaksudkan dengan GST untuk perkhidmatan pengeluaran wang melalui mesin ATM. Sebagai contoh, anda pelanggan kepada Maybank. Namun, disebabkan memerlukan wang dan hanya bank CIMB sahaja yang terdekat, anda mengeluarkan wang dengan menggunakan mesin ATM di cawangan bank CIMB tersebut.

Seperti amalan sedia ada, jika anda mengeluarkan wang di bank yang berlainan dengan bank untuk kad anda, anda akan dikenakan caj sebanyak RM1 untuk setiap kali pengeluaran wang dilakukan. Dengan adanya GST, sebanyak 6% akan dikenakan terhadap caj RM1 tersebut menjadikan jumlah keseluruhan adalah RM1.06. Jadi, anda sudah faham sekarang bagaimana GST ini dikenakan terhadap kad ATM anda?

Cuma persoalan yang saya tengah fikirkan sekarang adalah, untuk setiap transaksi yang mempunyai nilai 1 sen, ianya akan dibundarkan kepada nilai besar yang terhampir. Ini seperti yang dilakukan oleh pihak pasaraya ditempat anda membeli belah. Contohnya, jika jumlah perbelanjaan keseluruhan adalah RM100.06, ianya akan dibundarkan kepada RM100.05. 

Oleh itu, adakah caj GST yang dikenakan terhadap kad ATM kita adalah sebanyak 6 sen atau hanya dibundarkan kepada 5 sen sahaja? Walaupun hanya perbezaan 1 sen, kerajaan Malaysia akan mempunyai lebihan wang yang banyak jika kesemua rakyat Malaysia dan juga pekerja asing mengeluarkan wang gaji mereka menggunakan mesin ATM. Mari kita tunggu dan lihat pada 1 April ini.  (^_^)

Jumpa lagi di entry akan datang. 

Sunday, March 8, 2015

Kemaskini EA (2 - 6 March 2015)

3/08/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Semoga anda terus kaya dan berjaya! Amin. (^_^)

Prestasi EA untuk minggu adalah kurang memberansangkan. Terdapat sekali Stop Out ketika pasangan EUR/USD terus jatuh merudum pada minggu ini. Mari kita tengok beberapa keping SS untuk menunjukkan prestasi terkini EA ini.



Ya, minggu ini saya mengalami loss disebabkan oleh berita NFP. Saya juga tengah mengalami floating yang agak banyak. Saya telah mengambil pengajaran dari peristiwa ini. Saya juga yakin dan pasti, EA ini tidak dapat bertahan semasa berita NFP keluar. Jadi, bermula pada minggu hadapan, saya akan menghentikan EA ini ketika ianya hampir dengan berita NFP yang dijadualkan akan dikeluarkan pada 3 atau 10 April 2015.

Apapun, jangan kita berputus asa. EA ini telah memberikan saya 100% keuntungan. Modal yang digunakan sekarang pun adalah hasil keuntungan. Jadi, tiada tekanan untuk meraih banyak keuntungan. Alhamdulillah dengan apa yang ada.

Kita jumpa lagi pada minggu hadapan ya. :)

Saturday, February 28, 2015

Kemaskini EA (23 - 27 Feb 2015)

2/28/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Ketika saya bertekad untuk membuat pendapatan sampingan semasa saya masih lagi di alam pelajar, saya berusaha mencari pelbagai EA yang boleh digunakan dan terbukti berkesan terhadapa trader yang telah menggunakannya. Banyak juga la yang dicari di merata forum, facebook, laman web dan macam-macam tempat lain lagi.

Alhamdulillah, satu hari tu, saya diberi ilham untuk melihat satu laman web kepunyaan orang Rusia (jika saya tidak silap). Di laman web tersebut, pemiliknya memberikan beberapa jenis EA yang dikatakan mempunyai potensi untuk menjana pendapatan. 

Hari ini, saya boleh katakan, bahawa apa yang beliau maksudkan adalah benar. EA yang saya gunapakai sejak dari 19 Jan 2015 telah terbukti menghasilkan pulangan sebanyak 100%. Withdrawal yang saya lakukan pada 23 Feb telah berjaya dengan kemasukkan wang ke dalam akaun Neteller saya. Jom kita tengok beberapa Screenshot untuk membuktikan bahawa EA ini adalah berjaya ketika saya menggunakannya.



Ya, Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah. Namun harus diingatkan, bukan semua EA boleh menjana pendapatan. Oleh itu, saya nasihatkan agar anda mencari dan mencuba EA yang benar-benar berkesan mengikut situasi anda. InsyaAllah, saya akan terus menggunakan EA ini sebagai salah satu alat menjana pendapatan keluarga. InsyaAllah. 

Sampai jumpa lagi di entry seterusnya. :)

Pendapatan dari Etoro (23 - 27 Feb 2015)

2/28/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Semoga anda yang membaca entry kali ini berada di dalam keadaan yang sihat walafiat.

Alhamdulillah. Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda pelaburan semasa saya di eToro - your social trading medium

Hari semalam iaitu 27 Februari adalah hari terakhir untuk trading dalam bulan bulan Februari. Semenjak saya melaburkan duit di dalam platform ini, saya semakin nampak cara keuntungan yang dijana oleh para Expert Trader di sini. Walaupun pada satu masa, saya agak down kerana nilai pelaburan saya berada di bawah  paras dari minggu lepas, namun pada hari Khamis lalu, semuanya telah kembali normal. Alhamdulillah.


Pada minggu ini, keuntungan yang dijana oleh para Expert Trader adalah sebanyak $41.53. Ianya peningkatan sebanyak hampir 12.26%. Ya, Alhamdulilah, boleh dikira banyak juga dengan pelaburan sebanyak $300 terhadap mereka semua. Ianya dah melebihi dari 10% keuntungan. Jom kita lihat beberapa screenshot dibawah ini:



Jika anda ingin menjana pendapatan sampingan seperti ini, anda boleh hubungi saya untuk mendapatkan informasi dan juga cara-cara untuk melabur di platfform ini. Berilah peluang kepada diri anda sendiri untuk sama-sama menjana pendapatan di  eToro - your social trading medium.

Sehingga jumpa di entry akan datang. (^_^)


Sunday, February 22, 2015

Kemaskini EA (16 - 20 Feb 2015)

2/22/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Seperti yang anda sedia maklum, saya telah menggunakan satu EA untuk menjana pendapatan sampingan melalui medium forex. Untuk pengetahuan, EA ini masih lagi didalam proses suai kenal sebelum saya berani melaburkan sejumlah wang ke dalam akaun real.

Alhamdulillah, keuntungan yang diperoleh untuk minggu ini adalah sangat lumayan. Pada hari ini, saya boleh katakan bahawa modal yang saya laburkan pada 19 Jan 2015 lalu telah 100% pulang modal. Ini bermakna, proses trading yang akan berlaku seterusnya adalah menggunakan modal hasil dari keuntungan yang diperoleh sejak dari sebulan lepas.

Baiklah, SS untuk minggu ini adalah seperti berikut:



Boleh dikatakan performance EA ini adalah tidak mengecewakan. Saya perlukan lebih banyak masa untuk mengkaji dimana kelebihan dan kelemahan EA ini. Semoga kajian saya ini akan membantu menjana pendapatan yang setimpal dengan usaha dan risiko yang saya ambil. InsyaAllah..

OK, setakat sini dulu kemaskini untuk EA ini. Kita jumpa lagi di entry akan datang. (^_^)v

Saturday, February 21, 2015

Pendapatan dari Etoro (16 - 20 Feb 2015)

2/21/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Semoga anda terus dikurniakan kesihatan yang terbaik. InsyaAllah. :)

Jika anda follow perkembangan entry saya sebelum ini, saya boleh katakan, setakat hari ini, saya sangat berpuas hati dengan pencapaian oleh para trader di platform Etoro

Alhamdulillah, jika pada minggu lepas, saya telah menggunakan strategi baru di dalam Etoro ini di mana saya menambah seorang lagi trader profesional di dalam portfolio saya, hari ini ianya sudah menampakkan hasilnya. Pada minggu lalu, ekuiti didalam akaun saya hanyalah $304.82. Namun pada hari ini, ianya telah bertambah menjadi $338.87. Cuba lihat hasil trading mereka di bawah ini.



Peningkatan sebanyak 11.2% direkodkan oleh kesemua trader yang saya autocopy untuk minggu ini. Ya, tanpa melakukan apa-apa, saya hanya membiarkan trader profesional melakukan trade sendirian. Saya hanya menyediakan modal melalui platform Etoro.

Jika anda berminat untuk turut serta, anda boleh hubungi saya untuk mendapatkan penjelasan lebih lanjut lagi berkaitan dengan platform Etoro ini. InsyaAllah, saya akan cuba sedaya upaya untuk memberikan kefahaman kepada anda. Semoga kita beroleh kejayaan di dunia dan di akhirat. InsyaAllah. (^_^)

Sampai jumpa lagi di entry seterusnya. 

Sunday, February 15, 2015

Pendapatan dari Etoro (9 - 13 Feb 2015)

2/15/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah, saya sihat sejahtera. Diharapkan anda juga turut sihat ya. :)


Minggu ini saya ada membuat beberapa percubaan baru di dalam platform Etoro. Percubaan yang saya maksudkan adalah dengan mengeluarkan keuntungan yang diperoleh sejak dari bulan lepas, dan kumpulkan sebagai satu  dana yang baru. Disamping itu juga, saya menambah lagi sedikit dana dari akaun Neteller saya untuk menjayakan projek ini. Dana yang dimasukkan adalah sebanyak $57. Ini menjadikan jumlah keseluruhan pelaburan saya di dalam Etoro adalah sebanyak $277. Dana yang saya keluarkan dari keuntungan tersebut, saya gunakan sebagai modal untuk membuat copytrade pedagang jlga2006

Walaubagaimanapun, pada minggu ini, terdapat beberapa floating yang agak banyak disebabkan oleh masalah pair Eur/Usd dengan pergerakan dia agak tidak menentu. Jika dilihat dari analisis, kebanyakan pedagang mempunyai floating negatif untuk pair ini. Pengiraan keuntungan pula agak sukar dilakukan kerana penambahan ekuti baru menyebabkan tidak ada perbandingan yang sesuai untuk dibandingkan. Jadi pada minggu ini, saya hanya menunjukkan status posisi untuk ke semua dagangan yang dibuat sahaja.

Setakat hari ini, ekuti saya masih lagi berada dalam posisi keuntungan. Ini mungkin disebabkan oleh keseimbangan yang diperolehi hasil keuntungan dari pedagang sedia ada. Untuk perbandingan peratusan kemenangan (win ratio), pedagang ini masih mengekalkan 100% menang tanpa sebarang kerugian. Baiklah, dibawah ini adalah beberapa SS untuk posisi minggu ini. 


Diharapkan agar pada minggu akan datang ini, lebih banyak keuntungan yang boleh dijana oleh mereka. InsyaAllah. (^_^)v

Wednesday, February 11, 2015

Latihan Penjimatan Wang

2/11/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Terdapat berbagai tips dan juga cara untuk anda menjimatkan wang anda. Ada yang baik dari segi teorinya, namun agak susah untuk membuat atau mengimplimentasikan di dalam dunia nyata. Ianya bukan apa, cuma kadang-kadang ianya terlalu indah apabila kita imbas sekilas pandang sahaja. Hendak membuatnya, memang sesuatu yang agak sukar.

Namun hari ini, saya ingin berkongsikan satu cara atau latihan mudah bagaimana anda boleh menjimatkan wang anda. Ianya hanya perlu dilakukan sekali sahaja di dalam setahun. Ya, sekali sahaja. Jika sekali sahaja pun agak sukar bagi anda, saya percaya banyak lagi perkara mudah yang lain yang tidak pernah anda lakukan. Ataupun, anda memang jenis tak kisah ke mana wang anda dibelanjakan!

Latihan ini adalah sesuatu langkah yang mudah dan sangat praktikal. Jadi, selain sangat mudah, ianya juga dapat membantu anda menjimatkan setiap sen anda. Apakah latihan yang dimaksudkan?




Semak segala perbelanjaan yang telah anda lakukan, yang sedang dilakukan dan sedang dalam perancangan untuk dilakukan. 
Jangan hanya melihat sahaja kenyataan diatas. Anda harus mulakan dari sekarang. Ambil satu masa yang sangat sesuai untuk memikirkan hal ini. Tuliskan semua perbelanjaan yang anda terfikir di dalam minda anda. Kemudian, buat analisis terhada tahap keperluan perbelanjaan anda. Ya, itu sahaja latihannya. 

Jika anda membuat bayaran ansuran kereta atau motorsikal yang anda jarang gunakan atau hanya menggunakan sekali sekala, apa kata anda cuba untuk menjualnya. Jika anda menyediakan bajet untuk minum di kedai eksklusif seperti di Starbucks, apa kata anda tukar gaya hidup dengan minum di tempat yang lebih murah. Jika selama ini ada terbeban dengan membuat ansuran kereta berharga RM120 ribu ke atas, apa kata anda tukarkan kepada kereta bersaiz sederhana dan berharga sekitar RM40-70 ribu.

Ini hanya contoh sahaja. Apa yang penting, setelah anda tulis semua item perbelanjaan anda, anda harus bijak menilai tahap keperluannya dari semasa ke semasa. Kekalkan perbelanjaan untuk tahap yang perlu dan cuba kurangkan perbelanjaan untuk tahap yang berstatus kehendak. Nampak mudah kan? Tapi ianya akan jadi susah jika anda tidak pernah untuk mencuba latihan ini langsung!

OK, saya berhenti di sini lagi. InsyaAllah, saya akan kongsikan beberapa tips lagi cara-cara menjimatkan wang yang terbukti amat berkesan di entry akan datang. (^_^).


Recent

recentposts

Random

randomposts