Showing posts with label Pelaburan. Show all posts
Showing posts with label Pelaburan. Show all posts

Sunday, October 28, 2018

Analisa Teknikal : 29.10.2018 ~ 2.11.2018

10/28/2018
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Pada minggu ini, saya cuba fokus kepada 6 pair currency sahaja dan 1 pair gold.



EURUSD

Strategi : Sell
Level 1: 1.14177
Level 2: 1.14429

GBPCAD

Strategi : Sell
Level 1: 1.68783
Level 2: 1.69259

GBPJPY

Strategi : Sell
Level 1: 144.621
Level 2: 145.604

GBPUSD

Strategi : Sell
Level 1: 1.28951
Level 2: 1.29344

Gold

Strategi : Buy
Level 1: 1231.64
Level 2: 1228.93

USDCAD

Strategi : Buy
Level 1: 1.30632
Level 2: 1.30410

USDJPY

Strategi : Sell
Level 1: 112.095
Level 2: 112.301

Thursday, June 30, 2016

Nota Kewangan 2

6/30/2016
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

1.       Menjadi rakyat Malaysia, anda harus tahu sistem kewangan berfungsi disini. Secara jujur, saya juga masih lagi belajar system ini disebabkan tahap kompleks sesuatu produk.



2.       Di Negara kita, pinjaman peribadi adalah sesuatu yang  biasa. Ada permintaan, ada juga penawaran.

3.       Unik di Malaysia, permintaan untuk pinjaman peribadi adalah agak tinggi. Terdapat pelbagai factor yang mendorong permintaan tinggi ini. Antaranya, tahap pendapatan seisi keluarga yang relatifnya rendah, kos sara hidup yang semakin meningkat saban tahun.

4.       Beberapa perkara yang anda perlu tahu tentang pinjaman peribadi adalah kadar faedah (interest), tempoh pinjaman, jumlah pinjaman.

5.       Secara mudah, perkiraan kadar faedah adalah seperti berikut - 

Jumlah Pinjaman X Kadar Faedah X Tempoh Pinjaman (Tahun).

6.       Semakin banyak jumlah pinjaman dan semakin panjang jadual bayaran semula, maka semakin banyak juga kos faedah yang harus dibayar balik.

7.       Kadar faedah ni ada 2 perkiraan yang biasa ditawar oleh pihak bank. Kadar tetap dan kadar terapung. Walauapapun kadar faedah tersebut, anda perlu juga tahu berapa sebenarnya kadar faedah effectif (KFE) untuk pinjaman tersebut. KFE adalah kadar sebenar untuk pinjaman anda pada masa dan saat anda membuat bayaran semula.


8.       Kadar faedah terapung akan bergantung kepada perubahan Kadar Polisi Semalaman (OPR) oleh Bank Negara Malaysia. Jika kadar ini meningkat, walaupun anda membayar ansuran yg sama setiap bulan, pada hakikatnya, anda akan membayar hutang + kadar faedah yang lebih tinggi dari yang sepatutnya.


Tuesday, May 17, 2016

Nota Kewangan 1

5/17/2016
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,


1.       Setiap langkah untuk menjadi individu yang bebas kewangan (financial free), perlu memahami beberapa istilah yang biasa digunakan dalam bidang ini. Istilah – istilah ini hendak difahami dengan mendalam supaya objektif kita menjadi semakin jelas.




2.       Untuk permulaan, cukup untuk anda tahu 3 istilah yang biasa digunakan iaitu Aset, Liabiliti and juga Ekuiti.

3.       Aset merupakan segala sumber yang dimiliki sekarang yang boleh digunakan untuk menjana pendapatan pada masa kini atau akan datang. Liabiliti pula adalah obligasi untuk membayar disebabkan oleh perjanjian yang dibuat pada masa lalu. Ekuiti dalam bahasa mudah adalah kepunyaan/pemilikan.

4.       Aset  biasanya digunakan untuk segala benda yang positif – contoh hartanah, emas, tunai. Aset yang banyak dari liability akan menjadi Aset Bersih Positif.

5.       Liabiliti pula adalah sebaliknya. Mempunyai liabiliti yang banyak adalah tidak berapa bagus dan cantik dalam Penyata Kewangan. Namun, ianya adalah bergantung kepada jenis perniagaan yang diusahakan. Dalam sesuatu industri, mempunyai liability yang lebih banyak, mungkin lebih baik kepada mereka.



6.       Ramai orang kata, beli rumah adalah aset dan beli kereta adalah liabiliti. Namun, dalam beberapa situasi, ianya boleh jadi sebaliknya juga.

7.       Walauapapun, sebagai permulaan, anda harus berpegang bahawa mempunyai lebih banyak aset adalah lebih baik dari mempunyai banyak liabiliti.

Monday, August 10, 2015

PTPTN Ujrah : Kebaikan dari kacamata saya

8/10/2015
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Bagaimana kehidupan anda hari ini? Semoga ceria selalu ye. (^_^).

Masihkah anda ingat lagi tentang usaha saya untuk membuat pertukaran daripada pinjaman Konvensional kepada konsep Ujrah? Sebelum ini saya telah berkongsi dengan anda apakah faktor-faktor yang membuatkan saya berkeputusan untuk menukar kepada Ujrah. Jika anda terlepas artikel sebelum ini, anda boleh klik di sini.


Baiklah, hari ini saya ingin berkongsikan pula penyata baru yang diambil dari laman web PTPTN. Jika sebelum ini, saya membuat pembayaran melalui laman web EFES, sekarang sudah tidak lagi. Ini mungkin kerana di EFES, ianya hanya terpakai jika anda masih lagi menggunakan sistem konvensional dalam pinjaman PTPTN anda. Untuk pinjaman Ujrah, anda boleh membuat pembayaran di laman web berikut:




Setelah diamati betul-betul tentang pengiraan Ujrah ini, saya kini lebih yakin bahawa anda juga perlu mula berfikir untuk menukar kepada konsep ini. Apakah yang menyebabkan saya benar-benar yakin bahawa ianya lebih baik dari konsep konvensional? Sudah pasti saya mempunyai alasan yang tersendiri.

Pembayaran faedah yang lebih rendah.

Didalam konsep Ujrah, faedah ini disebut sebagai Upah. Kadar faedah yang dikenakan kepada saya adalah sangat rendah berbanding dengan konsep konvensional dimana pengurangan sebanyak 2% (pinjaman konvensional adalah 3%).

Dengan penukaran ini, saya boleh menjimatkan purata sebanyak RM30 sebulan hanya dengan penjimatan kadar faedah. Walaupun jika dahulu jumlah faedah adalah berdasarkan kepada baki berkurangan, namun jumlah faedah yang dikenakan adalah agak tinggi. Sebagai contoh, setiap bulan saya membuat pembayaran semula sebanyak RM400. Dari jumlah ini, sebanyak RM52 akan ditolak untuk dibayar kepada faedah dan baki sebanyak RM348 pula akan ditolak kepada prinsipal. Berbanding dengan Ujrah, bayaran faedah sebulan adalah tetap iaitu RM18.13 sahaja. Jika membuat pembayaran lebih iaitu sebanyak RM400 sebulan, ini bermakna sebanyak RM381.87 akan ditolak terus kepada prinsipal. Ini akan membantu anda untuk mempercepatkan proses pembayaran semula.

Jelas tak sekarang ini bagaimana Ujrah mampu menjimatkan wang anda? Jika anda masih lagi tidak memahami konsep ini, saya sarankan agar anda berjumpa dengan pegawai PTPTN untuk mendapatkan pencerahan lebih lanjut. Berjumpalah dengan mereka walaupun hanya 30 minit sahaja kerana ianya mampu mejimatkan wang anda sebanyak ribuan ringgit dikemudian hari. In Shaa Allah. :)





Monday, June 29, 2015

Tempat Membeli Jam SEIKO Murah

6/29/2015
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Semoga anda semua sihat sejahtera hendakNya. Amin.

Hari ini saya ingin berkongsikan dengan anda semua lokasi dimana saya yakin, ianya adalah tempat yang agak murah untuk membeli jam jenama Seiko dan yang lain-lain.

Jam tangan ini, boleh dikatakan agak keperluan juga walaupun MASA boleh dilihat di dalam telefon bimbit anda. Namun begitu, jam tangan ini boleh memberikan kepuasan kepada penggemar koleksi sesuatu jenama apabila jam yang dibeli adalah berstatus original dan bukan tiruan.

Pada hari Sabtu lepas ( 27 Jun 2015), saya mengajak Asilah untuk menemankan saya membeli jam tangan baru. Ianya disebabkan oleh jam tangan lama saya yang telah pecah dan rosak akibat terjatuh dari tangan semasa berhenti di R&R Pagoh. Jam lama ini mempunyai nilai sentimental kerana ianya adalah pemberian semasa kahwin dulu.

Kali ini, saya telah tetapkan yang saya ingin memiliki jam jenama SEIKO. Telah merata tempat saya pergi di sekitar KL untuk mencari jam yang mempunyai bajet rendah. Namun kebanyakkan kedai yang dilawati, harga jam SEIKO adalah dalam ribuan ringgit. Ya, terdapat juga yang berharga dibawah RM1 ribu, namun pilihan yang ada sangat terhad.

Tiba-tiba saya teringat terdapat satu kedai jam yang menjual SEIKO pada harga longgok sahaja. Kedai yang saya maksudkan adalah di Haniffa Department Store di Jalan Tunku Abdul Rahman. Di sini, terdapat pelbagai pilihan jam yang berharga dibawah RM1 ribu. Lebih-lebih lagi jika bajet yang rendah seperti saya. Untuk membeli jam ini, saya telah menetapkan bajet maksima adalah RM300 sahaja.

Setelah puas membelek satu demi satu jam disana, akhirnya saya telah membuat keputusan untuk membeli seutas jam SEIKO mengikut bajet yang telah ditetapkan. Jam ini, walaupun agak murah, namun kualiti adalah original dari SEIKO.


Alhamdulillah, syukur sangat saya panjatkan pada Ilahi kerana telah memberikan saya kesempatan untuk memiliki satu lagi koleksi SEIKO. InsyaAllah, kali ini akan dijaga rapi. Hanya digunakan untuk ke tempat kerja sahaja.


Untuk pengetahuan, di dalam kedai ini, terdapat juga jenama-jenama lain seperti Rado, Longines, Tissot, Casio, Alba dan macam-macam lagi. Namun begitu, saya tidak membuat perbandingan harga untuk jam diatas di kedai kedai jam yang lain di sekitar KL. Hanya jenama SEIKO sahaja yang saya buat perbandingan. Dari kacamata saya, walaupun harga di kedai lain sudah memberikan diskaun sehingga 50%, namun harga jam di kedai Haniffa ini masih lagi terendah.

Jadi, jika anda ada terpasang niat untuk membeli jam tangan, apa kata anda cuba terjah ke Haniffa Department Store. Jika ada yang berkenan di hati, bolehlah membuat perbandingan harga di kedai kedai jam yang lain. Saya agak yakin, harga yang ditawrkan di sini adalah harga yang terendah walaupun harga tersebut sudah tetap tanpa diskaun lagi.

Itu sahaja perkongsian kali ini. Kita jumpa lagi pada Post yang akan datang. (^_^)v

Thursday, March 26, 2015

Hartanah : D'Sara Sentral Sungai Buloh, Selangor

3/26/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Semasa saya cek email hari ini. terdapat satu email yang diterima dari iProperty yang sedang membuat hebahan iklan untuk satu lagi projek dari pemaju Mah Sing Berhad. Projek yang dimaksudkan adalah D'Sara Sentral yang bertempat di Sungai Buloh. Mari kita lihat beberapa keping gambar projek ini yang saya perolehi dari sumber internet.








Jika ada duit lebih, bolehlah membuat pelaburan pada hartanah. InsyaAllah, ianya tidak akan rugi untuk jangka masa panjang - dengan syarat pemaju yang mengusahakan hartanah itu adalah dari pemaju yang mempunyai kredibiliti dalam dunia hartanah.

Wednesday, February 11, 2015

Latihan Penjimatan Wang

2/11/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Terdapat berbagai tips dan juga cara untuk anda menjimatkan wang anda. Ada yang baik dari segi teorinya, namun agak susah untuk membuat atau mengimplimentasikan di dalam dunia nyata. Ianya bukan apa, cuma kadang-kadang ianya terlalu indah apabila kita imbas sekilas pandang sahaja. Hendak membuatnya, memang sesuatu yang agak sukar.

Namun hari ini, saya ingin berkongsikan satu cara atau latihan mudah bagaimana anda boleh menjimatkan wang anda. Ianya hanya perlu dilakukan sekali sahaja di dalam setahun. Ya, sekali sahaja. Jika sekali sahaja pun agak sukar bagi anda, saya percaya banyak lagi perkara mudah yang lain yang tidak pernah anda lakukan. Ataupun, anda memang jenis tak kisah ke mana wang anda dibelanjakan!

Latihan ini adalah sesuatu langkah yang mudah dan sangat praktikal. Jadi, selain sangat mudah, ianya juga dapat membantu anda menjimatkan setiap sen anda. Apakah latihan yang dimaksudkan?




Semak segala perbelanjaan yang telah anda lakukan, yang sedang dilakukan dan sedang dalam perancangan untuk dilakukan. 
Jangan hanya melihat sahaja kenyataan diatas. Anda harus mulakan dari sekarang. Ambil satu masa yang sangat sesuai untuk memikirkan hal ini. Tuliskan semua perbelanjaan yang anda terfikir di dalam minda anda. Kemudian, buat analisis terhada tahap keperluan perbelanjaan anda. Ya, itu sahaja latihannya. 

Jika anda membuat bayaran ansuran kereta atau motorsikal yang anda jarang gunakan atau hanya menggunakan sekali sekala, apa kata anda cuba untuk menjualnya. Jika anda menyediakan bajet untuk minum di kedai eksklusif seperti di Starbucks, apa kata anda tukar gaya hidup dengan minum di tempat yang lebih murah. Jika selama ini ada terbeban dengan membuat ansuran kereta berharga RM120 ribu ke atas, apa kata anda tukarkan kepada kereta bersaiz sederhana dan berharga sekitar RM40-70 ribu.

Ini hanya contoh sahaja. Apa yang penting, setelah anda tulis semua item perbelanjaan anda, anda harus bijak menilai tahap keperluannya dari semasa ke semasa. Kekalkan perbelanjaan untuk tahap yang perlu dan cuba kurangkan perbelanjaan untuk tahap yang berstatus kehendak. Nampak mudah kan? Tapi ianya akan jadi susah jika anda tidak pernah untuk mencuba latihan ini langsung!

OK, saya berhenti di sini lagi. InsyaAllah, saya akan kongsikan beberapa tips lagi cara-cara menjimatkan wang yang terbukti amat berkesan di entry akan datang. (^_^).


Sunday, February 8, 2015

Keputusan Peperiksaan ACCA - Disember 2014

2/08/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Syukur kepada Allah. Segala puji hanya bagi Allah. :)



Hari ini, keputusan untuk peperiksaan ACCA telah keluar. Berdebar juga la menantikan keputusan ini. Ye la, dulu masa waktu tengah peperiksaan, banyak sangat perkara yang boleh menghalang kepekaan saya terhadap pelajaran. Hari ini, adalah masa untuk melihat samada saya betul-betul bersungguh ataupun tidak di dalam ujian ini.

Untuk pengetahuan anda semua, saya telah mengambil 3 paper untuk peperiksaan kali ini iaitu F4 (Corporate & Business Law), F5 (Performance Management) dan F7 (Financial Reporting). Berikut adalah keputusannya:



Ya, saya telah gagal dalam satu subjek iaitu kertas F7. Sekadar berkongsi, kertas F7 ini memang susah. Betul-betul susah setakat saya belajar ACCA hingga hari ini. Lagi pula format telah bertukar, jadinya memang bertambah susah.

Walaubagaimanapun, saya bercadang untuk mengambil semula kertas ini pada peperiksaan Jun 2015 ini nanti. Jika saya tidak lulus kertas ini, makanya saya tidak boleh melepasi ke tahap seterusnya iaitu kertas Profesional (P Paper).

Apapun, bersyukur juga dengan nikmat kurniaan ini kerana 2 paper telah lulus dengan jayanya. Sehingga ke hari ini, saya telah melepasi 7 kertas dari 14 kertas secara keseluruhannya. InsyaAllah, jika dikuatkan lagi usaha, tidak mustahil rasanya untuk mendapat keputusan yang baik untuk setiap kali peperiksaan di masa akan datang. 

Biar susah-susah dahulu, senang-senang kemudian.. v(^_^)v

Saturday, January 17, 2015

Jika Anda Ingin Kaya....

1/17/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Diharapkan anda semua sihat selalu. Insya Allah. Hari ini, saya ingin berkongsi satu perkara asas atau foundation didalam kita mengetahui makna kekayaan. Perkara yang ingin saya kongsikan adalah Time Value of Money (TVM).
Umum kita mengetahui secara asas, nasi lemak yang kita beli pada hari ini yang berharga RM1 sebungkus, tidak akan sama lagi nilainya pada masa akan datang. Adakah ianya disebabkan oleh nilai sekeping note RM1? atau adakah ianya ada kaitan dengan inflasi?

Untuk mengetahui secara detail, anda boleh cuba membaca dan mendalami maksud TVM di sini.

Secara kesimpulan, jika duit yang anda guna pada hari ini, nilainya RM1, besar kemungkinan pada masa hadapan, nilai ini akan menjadi lebih rendah. Walaubagaimanapun, anda masih boleh menjana manfaat dari situasi ini dengan menyimpan wang anda di institusi kewangan berlesen yang memberikan pulangan dividen atau interest yang munasabah seperti di ASB dan juga Tabung Haji. Dengan setiap RM1 yang anda simpan, anda boleh meraih hampir RM0.07 sebagai dividen tahunan. Sekurang-kurangnya, ia dapat menangani masalah yang berlaku di mana nilai RM1 kita semakin susut saban hari.

InsyaAllah, jika ada lagi kelapangan masa, saya akan huraikan secara lengkap, apakah faktor yang mempengaruhi TVM dan apakah yang anda harus lakukan untuk mencapai matlamat kewangan anda. Sehingga jumpa lagi di entry akan datang.

Salam hormat.

Wednesday, January 7, 2015

Kemaskini Buku ASB

1/07/2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Seperti yang anda sedia maklum, pihak PNB telah mengumumkan dividen ASB sebanyak 7.5 sen seunit dan juga bonus sebanyak 1.0 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014. Anda boleh rujuk di sini.

Pada hari semalam iaitu 7 Januari 2015, saya telah berkesempatan untuk mengemaskini buku ASB saya di cawangan Maybank Kuchai Lama. Alhamdulillah, selepas setahun menyimpan di ASB, saya telah memperolehi dividen yang boleh menampung kehidupan saya pada waktu ini. Alhamdulillah.


Bagi anda yang belum kemaskini, silalah berbuat demikian. Pastikan, anda juga tidak terlupa untuk membayar zakat hasil dari simpanan anda ini. Untuk berbuat demikian, anda boleh membuat pembayaran di kaunter zakat yang berhampiran atau boleh juga membuat pembayaran secara atas talian. Untuk proses pembayaran zakat, anda boleh rujuk di laman web ini. Pusat Zakat Wilayah Persekutuan.

Wednesday, December 31, 2014

ASNB umum agihan pendapatan ASB 7.50 sen seunit

12/31/2014
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Berita baik kepada semua pemegang akaun ASB. Dibawah ini adalah kadar dividen yang diumumkan oleh pihak PNB berkaitan dengan agihan dividen untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014. Saya mengambilnya dari sumber disini:

Agihan pendapatan dividen Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014 telah diumumkan pada Khamis 18 Disember 2014

Ia menyaksikan agihan pendapatan adalah sebanyak 7.50 sen seunit dan bonus satu sen seunit bagi dana Amanah Saham Bumiputera (ASB)
Jika dibandingkan dengan agihan pendapatan tahun sebelumnya, untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014 ia tiada kenaikan


Sementara itu, Amanah Saham Nasional Bhd. (ASNB), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Bhd. (PNB) dalam satu notis yang dikeluarkan memaklumkan bahawa urus niaga ASB dan ASN ditangguhkan mulai 23 Disember 2014 hingga 1 Januari 2015 bagi tujuan pengiraan pengagihan pendapatan dan bonus
Pembayaran pengagihan pendapatan dan bonus berkenaan akan dikreditkan secara automatik ke dalam akaun pemegang unit, yang mana pemegang unit boleh mengemaskini buku pelaburan masing-masing di Ibu Pejabat, pejabat atau ejen ASNB di seluruh negeri mulai 2 Januari 2015.

Berikut adalah jadual senarai agihan pendapatan dividen dan bonus ASB untuk tahun terdahulu dan terkini

TahunDividen (sen – seunit)Bonus (sen – seunit) Total (sen – seunit)
20009.752.0011.75
20017.003.0010.00
20027.002.009.00
20037.252.009.25
20047.252.009.25
20057.251.759.00
20067.301.258.55
20078.001.759.75
20087.001.758.75
20097.301.258.55
20107.501.258.75
20117.651.158.80
20127.751.158.90
20137.701.008.70
terkini 20147.501.008.50

Saturday, December 27, 2014

Buku Membongkar Rahsia Ar Rahnu

12/27/2014
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Seharian pada hari ini, saya meluangkan sedikit masa untuk membaca dan mendalami ilmu berkaitan dengan pelaburan emas. Untuk pengetahuan anda, sebenarnya dah lama dah saya membeli buku ini dan mengkhatamkannya. Namun tiba-tiba pada hari ini, saya ingin membaca sekali lagi tentang apa yang ditulis didalam buku ini dan cuba memberikan ulasan berdasarkan pandangan saya. Anda tidak dinasihatkan untuk menerima bulat-bulat pandangan saya. Oleh itu, anda juga seharusnya memilikinya dan meluangkan sedikit masa untuk membaca dan seterusnya membuat keputusan berdasarkan apa yang baca dah faham.



Buku ini menerangkan 11 teknik bagaimana anda boleh menjana pendapatan melalui gadaian barangan kemas. Ia dikarang oleh Ustaz A. Ali. Kesemua teknik yang ada di dalam buku ini telah membuka mata dan minda saya, bagaimana emas yang anda ada, boleh dimanipulasikan di pusat gadaian seperti Ar-rahnu untuk menghasilkan pendapatan/ keuntungan sampingan.

Antara teknik yang diterangkan di dalam buku ini ialah:
1. Teknik Gadai dan Tebus
2. Teknik Gadai, Ansuran dan Tebus
3. Teknik Gadai, Tebus dan Jual
4. Teknik Tukar Surat - Tebus 
5. Teknik Tukar Surat, Tebus dan Jual
dan teknik-teknik yang seterusnya. (Semua sekali ada 11 teknik).

Setelah membaca sebanyak 2 kali, apa yang boleh saya simpulkan berdasarkan pengetahuan saya, pendapatan atau keuntungan yang dijana ini adalah bergantung semata-mata kepada kenaikan harga emas dan juga berat barang kemas yang dijadikan gadaian tersebut. Ya, anda akan menjana keuntungan apabila harga emas naik. Tetapi, bagaimana jika harga emas adalah tidak seperti yang anda fikirkan?



Saya berkesempatan untuk meninjau harga pasaran emas di laman web Kitco. Pada ketika ini iaitu 27 Disember 2014, harga emas adalah agak rendah berbanding pada Julai 2011. Seperti yang anda dapat lihat, jika anda mengamalkan teknik-teknik yang disebutkan diatas ini sebelum Julai 2011, InshaAllah, anda akan memperoleh keuntungan atau juga pendapatan pasif. Jika anda melabur dan mengikut teknik yang disebutkan diatas selepas waktu tersebut, kemungkinan untuk anda rugi adalah tinggi.

Disini, kerugian yang saya maksudkan adalah dari segi penurunan harga emas, kos upah yang boleh dikatakan agak tinggi jugak iaitu sekitar 7-8% setahun dan juga risiko barang gadaian itu dilelong kerana tidak mampu untuk menebus semula ketika harga rendah.

Oleh itu, pada pendapat saya, sebaiknya jadikanlah Ar-rahnu sebagai tempat untuk membuat gadaian barang kemas apabila anda betul-betul terdesak untuk menggunakan duit tunai. Jika tidak perlu, anda cuba jauhkan diri dari membuat teknik-teknik yang disebutkan didalam buku. Ini kerana, semua ilustrasi di dalam buku ini hanya berdasarkan keadaan emas yang menaik dan bukan yang menurun.

Apa akan berlaku jika anda silap langkah? Bukan sahaja anda tidak mampu menebus semula emas anda, mungkin juga anda perlu menambah lagi wang simpanan anda untuk menebusnya pada masa akan datang. Jika tidak, pilihan yang terakhir adalah melelongnya atau terpaksa menjual surat gadaian tersebut kepada pembeli luar yang sememangnya suka melihat keadaan anda seperti yang dinyatakan diatas ini. Pembeli surat gadaian memang suka melihat keadaan dimana anda terpaksa menjual surat gadaian kerana mereka juga boleh turut serta menjana pendapatan sampingan kepada mereka.

Apa komen ada tentang teknik buku ini? Sila kongsikan bersama di ruangan komen dibawah. :)

Hingga jumpa lagi di entri seterusnya.

Thursday, December 25, 2014

Mengapa Rumah Adalah Medium Pelaburan Yang Bagus?

12/25/2014
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Seperti yang anda semua sedia maklum, harga rumah di Malaysia saban hari semakin meningkat. Jarang kita dengar harga rumah akan menurun nilainya. Jika ada pun, pasti ianya adalah dikawasan yang terlalu ramai masalah dan juga di dalam kawasan hot spot untuk dilelong.


Hari ini, saya ingin berkongsikan kepada anda, beberapa sebab yang anda harus fikirkan, mengapa memiliki rumah adalah satu pelaburan yang ideal. Tips ini adalah berdasarkan kepada pengalaman saya sendiri yang sudah menyewakan rumah kepada beberapa orang penyewa sebelum ini. Antara sebab-sebabnya adalah:

1. Pendapatan sampingan (Passive Income)
Ya, jika tujuan pembelian rumah itu adalah untuk pelaburan, maka ianya disebut sebagai pendapatan pasif. Ianya kerana pada setiap bulan, penyewa akan memasukkan jumlah wang sewaan ke dalam akaun kita tanpa kita membuat apa-apa. Dan yang paling best, duit sewa ini akan masuk tepat pada berapa haribulan seperti yang termaksub di dalam perjanjian penyewaan.

2. Tidak perlu membayar ansuran bulanan.
Jika anda menyewakan rumah anda, pendapatan atau hasil sewa tersebut boleh digunakan untuk membayar ansuran di bank. Jadi, anda tidaklah terasa beban untuk memikirkan ansuran bulanan tersebut kerana ianya sudah "terjamin" yang ianya akan dbayar oleh penyewa sekarang.

3. Kenaikan harga rumah.
Sebuah rumah yang dibeli pada tahun 80an atau 90an pasti mempunyai nilai pasaran yang sudah melebih harga rumah itu. Misalnya di flat Seksyen 1 Wangsa Maju, khabarnya harga asal rumah tersebut adalah sekitar 25k pada tahun awal 90an. Namun sekarang, nilai pasaran tersebut sudah mencecah RM180k berdasarkan rujukan yang dibuat kepada Professional Valuer.


4. Pendapatan yang berterusan
Selagi anda adalah pemilik sah rumah tersebut, pastinya anda akan terus mendapat pendapatan pasif ini secara berterusan. Jika ianya berstatus Freehold, maka selama anda hidup, anda akan terus memperolehi pendapatan pasif ini. 

Jadi, dah jelas dengan beberapa sebab yang saya nyatakan diatas? Jika masih belum, anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan pencerahan yang lebih lanjut. Saya akan bantu setakat mana yang saya boleh. InshaAllah. :)


Wednesday, December 17, 2014

Bagaimana anda boleh menjana RM10 ribu pertama anda? - Tips 1

12/17/2014
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Tajuk post hari ini agak menarik bukan? Bagaimana anda boleh menjana pendapatan RM10 ribu yang pertama dalam kehidupan anda. Bukan semua orang boleh melakukannya, namun ia juga tidak harus dijadikan alasan untuk menggagalkan usaha anda mencapai RM10 ribu pertama. Mungkin, anda telah pun memperolehi RM10 ribu yang pertama melalui pelbagai usaha dan kerja yang anda sangat suka. Kalau begitu, apa kata anda kongsikan bersama saya di bahagian komen dibawah? :)



Suka saya ingatkan disini, untuk menjana pendapatan sebegitu, perkara yang paling dan paling penting dalam hidup anda adalah, anda wajib mempunyai fikiran positif yang membenarkan tubuh badan anda untuk berusaha mencapai matlamat tersebut. Jika fikiran anda masih lagi sentiasa memikirkan hal-hal negatif, sampai kesudahnya, memang tidak akan ada apa-apa yang anda boleh usahakan. Jadi, fikirlah positif setiap masa. InshaAllah, semoga usaha anda akan dipermudahkan nanti. 

Berbalik kepada tajuk kita diatas, terdapat pelbagai cara yang boleh diusahakan. Namun saya fikir, baiklah kita belajar sesuatu yang paling asas sekali didalam dunia pelaburan. Apa yang paling asas sekali ye? Jawapan adalah:

Tips 1 - Belajar tentang compounding interest atau kadar berganda

Jika wang yang anda ada pada hari ini adalah RM5,000 dan dibiarkan selama 10 tahun dengan kadar dividen sebanyak 8% setahun, anda akan memperoleh sebanyak RM10,795. Ya, Ianya adalah keuntungan yang anda perolehi tanpa membuat apa-apa. Biarkan sahaja di institusi kewangan yang berdaftar yang memberikan pulangan seperti diatas untuk menjana RM10 ribu anda.

Warent Buffet, seorang pelabur yang sangat terkenal di seluruh Amerika pernah berkata, di dalam dunia pelaburan, hanya ada 2 peraturan yang paling asas iaitu:

Peraturan 1 : Jangan kehilangan duit anda
Peraturan 2 : Jangan lupa tentang Peraturan 1 diatas

Ya, bunyinya agak mudah, tanpa kita selalu terlupa atau cuai tentang Peraturan 1 tersebut. Kesimpulannya, untuk menjana pendapatan yang anda inginkan, anda kena selalu ingat, walauapapun yang lakukan, janganlah membuatkan anda kehilangan duit anda!



Wednesday, March 12, 2014

Analisa Perbelanjaan Sekarang

3/12/2014
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,


Tips hari ini adalah sangat mudah iaitu analisa perbelanjaan harian anda. Ambil sehari dua untuk menganalisa segala resit-resit anda, penyata bank anda, penyata kad kredit anda atau pergi ke Pasaraya Besar satu hari dan analisa berapa banyak anda betul-betul berbelanja dalam sebulan. Guna Excel untuk menyenaraikan semuanya, cetak dan lekat di dinding rumah anda. Mari kita kategorikan perbelanjaan anda dari terpenting sehingga yang kurang penting seperti di bawah:

1. Rumah
2. Kenderaan / Pengangkutan
3. Minyak petrol
4. Makanan dan barang dapur
5. Bil telefon / Astro/ TNB
6. Bil Air and IWK
7. Bil Internet
8. Simpanan bulan
9. Insurans atau takaful
10. Derma
11. Hiburan dan pelancongan

Saya akan cuba huraikan dengan lebih terperincin pada artikel yang akan datang. InsyaAllah. :)



Saturday, February 8, 2014

Hargai Wang Anda

2/08/2014
Assalamualaikum & Salan Sejahtera,

Saya doakan agar anda semua sihat sejahtera. Artikel hari ini adalah berkaitan dengan penghargaan terhadap wang anda. Ramai di antara kita yang tidak dapat menghargai wang. Lebih-lebih lagi jika wang tersebut adalah dalam bentuk syiling yang mempunyai nilai yang lebih kecl. Kadang-kala bagi mereka, wang ini mudah sangat untuk dicari, jadi ianya juga mudah untuk dihabiskan dalam sekelip mata sahaja. Tetapi, tahukah kita bahawa wang itu sangat berharga dan bernilai apabila tiba sesuatu masa ketika kita sangat tersedak. Guru saya pernah beritahu, duit RM1 juta tidak akan menjadi sejuta jika tidak cukup sebanyak 10 sen sahaja. :)


Berikut adalah sebab mengapa kita harus menghargai wang.

1. Perlu bekerja untuknya :
Apabila anda bekerja keras, anda akan menghargai setiap sen wang anda. Jika kita mendapatkan wang tanpa perlu bekerja, nescaya orang tersebut mempunyai kemahiran untuk menghabiskan duit dalam beberapa waktu sahaja.

2. Pentingnya amalan menderma:
Dermalah sekurang-kurangnya 10% dari wang yang anda miliki sekarang. Dengan menderma, sedikit sebanyak akan membantu orang yang memerlukan di luar sana. Ianya juga dapat membersihkan harta kita dari sebarang kotoran yang tidak kita nampak secara zahir.

3. Pentingnya menyimpan :
Didalam pengurusan kewangan peribadi, kita digalakan untuk menyimpan sebahagian dari pendapatan kita sebagai bekalan ketika diwaktu susah dikemudian hari. Oleh itu, simpanlah 10% dari pendapatan ke dalam tabung anda/ bank /ASB. Amalan gaya hidup ini mampu memberikan kelegaan dan ketenangan disaat kecemasan nanti.


4. Prihatin : 
Tahu dan prihatin ke mana setiap sen wang anda pergi. Sifat sebegini sememangnya amat sukar dilakukan. Kenapa perlu prihatin? Dengan sifat keprihatinan yang tinggi, kita akn lebih berhati hati ketika membelanjakannya seterusnya dapat mengelakkan dari sifat boros.


Thursday, January 3, 2013

Wednesday, January 2, 2013

Jualan Emas 999.99 (Gold Bar)

1/02/2013
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,


Artikel pada hari ini adalah berkaitan dengan perniagaan kecil-kecilan yang saya lakukan secara atas talian (Online). Perniagaan yang saya maksudkan adalah perniagaan menjual emas 999 dan juga 916. Walaupun saya tidak memperoleh keuntungan yang banyak, namun saya gembira kerana saya banyak mempelbagaikan portfolio saya dalam mencari sumber pendapatan.

Untuk perkongsian umum, Alhamdulilah, hari ini saya berjaya mendapat 2 jualan untuk 'Gold Bar' 1 gram. Syukur atas nikmat yang masih dikurniakann oleh Allah s.w.t.


Screenshot di atas merupakan bukti penerimaan duit masuk hasil jualan emas tersebut. Alhamdulillah, walaupun tidak banyak keuntungan yang diperoleh, namun saya puas sebab dapat memulakan perniagaan kecil-kecilan ketika saya agak sibuk  buat masa ini.

Bagi anda di sana, kita harus mempelbagaikan portfolio pendapatan kita. Sebaik-baiknya jangalah bergantung hanya kepada 1 sumber pendapatan sahaja. Cuba mulakan sesuatu yang boleh menghasilkan pendapatan tambahan. Mulakan hari ini walaupun hanya menjual produk orang lain dulu.

Recent

recentposts

Random

randomposts