Showing posts with label Pelancongan. Show all posts
Showing posts with label Pelancongan. Show all posts

Sunday, January 13, 2019

Trip ke PETROSAINS, KLCC

1/13/2019
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Sejak duduk KL ni, hampir setiap hari pergi ke KLCC sebab memang bertugas disini. Cakap la, area mana KLCC Suria ni yang tak pernah pergi lagi, rasanya semua tempat dah cover. Haha. Ok, tapi arini saja nak share tentang trip ringkas diberi nama Rombongan Abam Fauzie ke Petrosains. Today is 13 Jan 2019. Bunyi macam banyak je kan orang, tapi sebenarnya cuma bawa 2 orang je iaitu wife dan juga Alisyah.



Untuk pengetahuan, Petrosains ni berada di tingkat 4, dalam Suria KLCC Mall.Lokasi dia betul-betul di kawasan tengah, Waktu operasi setiap hari, kecuali hari Isnin. Bab tiket masuk ni, agak mahal sikit la.. Tapi insyaAllah berbaloi jika anda pergi meluangkan masa bersama keluarga pada hari BUKAN waktu cuti persekolahan. Haha. Ini kena mention sebab kami pernah pergi masa cuti sekolah, dan punya la ramai budak dekat sana. Kita nak ajak anak main sesuatu permainan pun terbatas sebab ramai budak dah menunggu dan berbaris panjang untuk main sesuatu game.

Meh, saya belanja sikit gambar yang diambil semasa didalam Petrosains. Just sebagai kenang kenangan untuk masa depan..














Sunday, January 6, 2019

Muzium & Galeri Seni, Bank Negara Malaysia

1/06/2019
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Minggu ini tidak ada plan nak ke mana-mana. Jadi saya berbincang bersama wife untuk pergi ke satu tempat yang saya dah lama nak pergi. Jeng jeng jeng.. Kat mana ya saya nak pergi tu? (^_^).

Ok, sebenarnya, saya hendak sangat pergi ke Muzium Bank Negara Malaysia. Ya betul tuh, Bank Negara pun ada muzium ke? tulah soalan yang mula-mula keluar dari minda saya. Jadi, selepas saya tahu kewujudan muzium ini, saya membuat sedikit research dan finally banyak juga info yang dapat melalui internet. Rata-rata, mereka memberikan maklumbalas yang baik.



Ok, kami satu family datang muzium ni pada 6 Jan 2019. Apa yang ada di muzium ni? dah nama pun Bank Negara, tentulah banyak benda yang berkaitan wang ada disini. Terdapat 4 tingkat yang dibuka kepada orang awam. Tingkat bawah sekali terdapat Cafe, kedai cenderamata dan juga bahagian untuk Kanak-kanak.

Di tingkat ke 2, terdapat info berkaitan dengan penubuhan BNM dan juga bank-bank lain seperti bank komersil dan juga perbankan islam. Di tingkat 3, terdapat kawasan berkaitan dengan wang-wang yang digunakan pada zaman dahulu kala sehinggalah ke zaman ini.Terdapat juga area dimana Gabenar ke 2 iaitu Tun Ismail Mohamed Ali didedikasikan.

Di tingkat 4, ada galeri lukisan. Saya pun tak pasti apa kaitan dengan bank negara, tapi sebab dah ada dekat saya, saya pergi je tengok untuk melengkapkan trip ringkas hari ni. Mungkin sebab nama muzium ni Art Gallery, so dia tambahlah kawasan galeri lukisan ni kot. haha. Meh saya belanja sikit gambar untuk trip ni.
















Secara keseluruhan, memang best juga pergi muzium ni. Dah la ada aircond, free plak tuh. Jadi memang sesuai untuk membawa seisi keluarga datang sini. Oh ya, untuk parking, memang disediakan. Cumanya, kena bayar RM5 untuk sekali masuk. Namun disebabkan saya pergi pada hari Ahad, jadi tiada caj yang dikenakan. Alhamdulillah.

Sunday, December 30, 2018

Trip ke Port Dickson, 30 - 31 Dec 2018

12/30/2018
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Harini 30.12.2018, saya bawak satu family ke Port Dickson. Actually, tak rancang secara details pun nak ke sini. Namun, saya pun tak tahu nak bawak family ke mana sebab cuti saya dah apply and approved by Manager.  A

So, semalam baru decided nak pergi ke PD. Jadi, saya pun dengan segera membuat booking bilik hotel di Agoda. Alhamdulillah, masih ada lagi bilik kosong di Hotel Langit Langi. Esok esok saya review hotel ni.

Today, first location i brought my family was to Windmill PD. Ticket masuk adalah dalam RM20 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak. Kalau bawah 90cm, masuk free je. Dekat farm ni, overall spent dalam 2 jam. Banyak juga kawasan yang boleh pergi. Wajib pergi adalah di kawasan farm sendiri. Ada pelbagai jenis binatang jinak dipelihara disini antaranya kuda, arnab, pelbagai jenis burung, kambing, burung unta dan juga tikus belanda.

Then, we went to PD Dreamwold Upside Down & 3D Art. Kalau dah nama Upside Down ni, maksudnya rumah terbalik lah. Haha. Tapi berbaloi juga datang sini, sebabnya ketika kami datang, harga promo tiket adalah RM15 untuk dewasa, dan kanak-kanak percuma. Dan yang terbaiknya, kita boleh enjoy dekat 2 area, Rumah Terbalik dan juga 3D Art. Ada juga rumah terbalik dan 3D art dekat kawasan lain, tapi harga setiap satu entrance adalah RM20-25 untuk dewasa. Huhu.

Aktiviti petang, pergi berkelah di pantai Port Dickson. Plan asal, nak tengok sunset. Alhamdulillah, tercapai juga. Cuaca sangat mengizinkan.





 


Overall, pelan arini semuanya berjalan lancar. Esok, dah nak check out and balik KL. Tapi, InshaAllah, ada nak pergi tempat lain pula. Hehe.

Ok.

Sunday, June 11, 2017

Trip ke Medan,Indonesia (Part IV - Final)

6/11/2017
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Rasanya tangan ni dah pun penat nak taip banyak-banyak pasal trip ke Medan tempoh hari. Bagi anda yang terlepas membaca trip ke Medan sebelum ni, anda boleh klik di bawah:

Trip ke Medan, Part I
Trip ke Medan, Part II
Trip ke Medan, Part III

Ok, untuk pengetahuan anda semua, trip yang saya pergi adalah untuk 4H3M, so tulisan kali ni adalah untuk merakamkan apa yang telah kami lakukan pada hari terakhir di sini.

Macam biasalah, selepas makan breakfast di hotel (actually sarapan breakfast di hotel ini adalah yang paling terbaik berbanding hotel-hotel sebelum ini disebabkan oleh pelbagai variety makanan), kami terus check out dan pergi ke Istana Maimun, Hah, Istanan ni actually dah jadi macam muzium dah. Raja yang ada pun, tidak mempunyai kuasa jika diluar kawasan Istana. Di sini, kami diterangkan oleh Tour Guide berkenaan asal usul kerabat Diraja Medan. Ada juga kaitan dengan kerabat di raja Johor, cuma dah tak ingat sangat story dia. Hehe.







To be honest, sebenarnya tiada apa-apa yang menarik disini. Tapi ok la, since dah ada dalam itenary program, then kita follow je. Lepas dah ambil gambar semua, kami terus ke Pasar Ikan Lama. Anda jangan keliru pula, kat sini takde jual ikan pun. Haha.. Kat sini adalah tempat untuk membeli belah macam telekung, baju-baju dan juga souvenir. Tapi mengikut pendapat wife, harga dekat sini lebih mahal berbanding di Bandung, jadinya kami tak shopping sangat.





Seterusnya, kami ambil gambar di tempat yang orang selalu pergi ke Medan, iaitu Menara Air Tirtanadi. Bolehlah ambil gambar sekeping dua, sebab takde apa2 yang menarik pun nak diambil. Haha..



Sebelum Pak Supir hantar balik ke airport, kami minta pak supir pergi singgah jap warung tepi jalan. Minum air sebelum gerak ke airport.






Ok, tamatlah sudah trip kami tahun ni ke Medan. Semoga anda enjoy membaca. Kalau ada apa2 yang nak ditanya, boleh la tanya di FB saya. Tak pun, boleh je direct terus dengan Pak Harry. InsyaAllah, layanan yang terbaik akan diberikan.

Sampai jumpa di post seterusnya. (^_^).

Tuesday, June 6, 2017

Trip ke Medan, Indonesia (Part III)

6/06/2017
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Ok, mood tengah baik, jadi ingat nak karang sikit hari ke 3 kami sekeluarga di Medan, Indonesia. Kalau anda terlepas Part I dan Part II, anda boleh je klik di link tersebut.

Hari ketiga, rancangan adalah untuk ke Pasar Buah, Berastagi. Kalau ikutkan, pasar dia takde la besar sangat. Tapi buah buah disini memang nampak segar. Mungkin disebabkan oleh kedudukan kawasan in yang berada di tanah tinggi. Cuaca di sini memang agak rendah, sama macam di Cameroon Highlands.

Tapi sebenarnya sebelum kami ke Pasar Buah, kami pergi dulu ke Bukit Gundaling. Dekat sini, apa yang menarik hanyalah pemandangan berlatarbelakng Gunung Berapi. Hah, ni second time tengok gunung berapi yang masih aktif lagi. Kali pertama nampak dekat Tangkuban Parahu, Bandung. Dapatlah beberapa keping gambar dekat sini. Oh ya, kami ada juga beli gambar yang ditangkap oleh Photographer di sini. Harga macam biasa, boleh kawtim. Gambar yang diambil mereka pun memang agak cantik ditambah lagi dengan servis mengedit. Haha.







Seterusnya kami ke Pasar Buah. Dekat sini, sekadar nak melengkapkan jadual je. Ye la, tak kan nak datang Medan sebab hanya nak beli dan makan buah kan? Macam lah dekat Malaysia takde. Hehe. Sempat juga kami bergambar dengan kuda kuda dekat sini. Jadi, Alisya adalah pengalaman memegang kuda.

Ok, seterusnya kami terus ke Bandar Medan. Dalam perjalanan tu, kami singgah sekejap di Ladang Strawberry untuk aktiviti self picking. Namun, disebabkan masa dah agak tengah hari, banyak strawberry yang telah dipetik oleh pelancong lain di waktu paginya.







Perjalanan ke Medan melalui jalan yang menurun bukit. Jadi jalannya agak bengkang bengkok sikit. Kami tiba di bandar Medan dalam petang camtuh. Hah, tapi dalam perjalanan, kami rasa badan Alisya dah macam panas sikit. Mungkin sebab perubahan cuaca dari sejuk ke panas kot. Terus cari Apotek yang berdekatan untuk beli ubat demam.

Hotel yang kami check-in kali ni adalah Hotel LePolonia by Topotel. Hotel ni memang terbaik. Bilik dia memang cantik seperti Hotel 5 bintang. Saya sarankan anda ke sini jika datang ke Medan.






Aktiviti petang, kami pergi ke Museum Upside Down. Kalau ikut info yang saya baca, museum ni agak baru di Medan. Boleh jadi tarikan terbaru disini sebab kenapa saya cakap ni adalah kerana, pemandu kami, Supir Andika pun tak pernah bawak pelancong datang ke sini lagi. Haha.












Lepas tu, terus ke Zulaika Bika Ambon. Beli sikit buah tangan untuk orang Malaysia. Taste dia, boleh tahan juga. Ni tempat wajib datang ke sini.

Seterusnya, kami ke Shopping Mall yang berdekatan. Plan ke sini nak tengok juga cara orang Medan berbelanja. Tapi rasanya sama je kot dengan orang kita. Haha. Makan malam, kami makan ikan bakar. Lama juga la nak cari kedai makan ni, sebabnya Supir pun dah lama tak datang ke sini, tapi sebab dia nak jumpa kawan supir yang lain, tu yang datang ke sini sekali. Kami ok je.. makan ikan bakar tuh. :) Lepas dinner, kami terus ke destinasi wajib juga iaitu Ucop Durian. Saja je nak merasa durian Medan ni. Tapi rasanya sama je dengan dekat Malaysia, cuma di Malaysia lagi best kot sebab adanya Musang King dan Udang Merah. Hehe..




Hari ketiga berakhir. Syok datang negara orang. Ingat plan nak datang lagi, tapi mungkin ke area Jogjakarta pula kot.

Jumpa lagi..

Recent

recentposts

Random

randomposts